Een minimalistisch huis en toch gezellig? | Minimalistisch met Jet

Een minimalistisch huis en het toch gezellig maken? Hoe doe je dit? Wij vroegen het aan Jet. Zij leeft sinds een aantal jaar minimalistisch, op alle fronten in haar leven.

Wie zit er achter Minimalistich met Jet?

Het Instagram account @minimalstischmetjet heeft 7000 volgers en het YouTube kanaal heeft ruim 1800 abonnees. Daarachter zit, je verwacht het niet, Jet. Ze is 30 jaar oud en heeft samen met haar man 2 kinderen. En 2 katten. Ze woont in Arnhem.

Jet, vertel eens wat over jezelf 🙂

Ik werk parttime als apothekersassistente. Mijn mamadagen zijn gevuld met zorgen voor mijn 2 kinderen. Mijn oudste is 4 jaar en mijn jongste is 3 jaar, mijn zoon (oudste) is autistisch en vergt wat extra zorg. En mijn dochter is een heerlijke peuter puber met een enorm eigen willetje. Mijn hobby’s zijn vrij breed. Ik vind het heerlijk om achter mijn naaimachine te zitten en mijn kinderen van zelfgemaakte kleding te voorzien. En dan juist vaak met een duurzame twist door bijvoorbeeld het hergebruiken van oude kleding. Ondanks minimalisme ben ik ook echt DOL op kamerplanten! Ik heb met mijzelf de regel dat ik er niet meer dan 20 mag hebben. Want anders blijf ik ze maar ruilen, stekken, aanschaffen en opkweken!

minimalistisch met jet

Wanneer ben je begonnen met een minimalistische levensstijl en een minimalistisch huis?

Ik ben eind 2017 begonnen met minimalisme, ik weet het nog super goed! Ik was altijd ontevreden met alles in het leven en was nooit echt gelukkig. Daar was ik echt helemaal klaar mee. Mijn man en ik waren op vakantie in Marseille. En ik was op dat moment heel druk bezig met duurzaamheid, en zero-waste. Mijn moeder tipte mij toen dat duurzaamheid en zero-waste raakvakken heeft met minimalisme. Ik heb op vakantie een YouTube filmpje gekeken en ik was direct verkocht. Wat begon met één filmpje op YouTube eindige in alles bekijken wat ik er over kon vinden en alle blogs lezen over dit onderwerp en podcasts luisteren. Ik heb zelf bij de McDonalds gezeten omdat er goede wifi was om illegaal E-pub boeken te downloaden. Ik heb nog nooit op vakantie er zo naar uitgekeken om naar huis te gaan! Thuis ben ik gelijk naar mijn hobbykamer gerend om daar vervolgens 90% van mijn hobbyspullen weg te doen. Ik heb echt 100’en meters aan stof weggegeven. En het voelde fantastisch en bevrijdend.  

Ik heb een andere baan gezocht, 70% van mijn spullen weggedaan en van minimalisme mijn nieuwe passie en hobby gemaakt! Althans, de info verspreiden over minimalisme via Instagram en YouTube is een echte hobby geworden.

Hoe maak je een minimalistisch huis gezellig?

Ik vind zelf dat planten de boel goed opvrolijken. En persoonlijke items. Dit kan super simpel zijn. Maar dan ben je wel gelijk die kille sfeer kwijt, het onpersoonlijke is er dan vanaf. Uiteraard is verlichting eventueel een mooie om op in te spelen. En ik vind investeren in kwaliteit echt wel sfeer toe kunnen voegen. Ik vind bijvoorbeeld een mooie wollen plaid meer sfeer toevoegen aan een huis, dan een synthetisch plaidje dat voor nog geen tientje bij een winkel is gekocht die alleen als doel verkopen heeft. En wat bij ons toch echt wel heel veel gezelligheid geeft aan ons huis zijn onze twee katten. Ze liggen meestal ergens op de bank te slapen, dit vrolijkt de boel wel op.

minimalistisch huis jet

Wat zijn voor jou de voordelen van een minimalistische leefstijl?

Poeh! ik kan hier wel een encyclopedie mee vullen! De rust die je creëert in zowel je huis als in je hoofd, prioriteiten die je overdenkt en aan de hand daarvan betere beslissingen maken.

  • Minder tijd kwijt aan opruimen en poetsen. Het altijd ontevreden gevoel is weg, want wie ik ben en wat ik heb is genoeg! Minder keuzestress. Ik had ooit 200+ kledingstukken en had nooit wat om aan te doen. Ik heb nu alles bij elkaar 29 items. En ik heb geen seconde twijfel als ik voor mijn (mini)kledingkast sta met wat ik aan ga trekken!
  • De ruimte die je overhoud, geen volgepropte kasten. Ik heb zelfs op zolder een kast staan die compleet leeg is! Maar ik vind die kast zooooo mooi dat ik hem houd. Maar ook ruimte in je hoofd omdat er geen ellendig lange to-do lijsten zijn.
  • Minder verantwoordelijkheid naar je spullen toe. Het is heerlijk om me niet druk te hoeven maken over spullen, want aan elk item dat je in je huis haalt haal je er ook een verantwoordelijkheid bij! Een plant moet water hebben, een auto APK, van een fiets moeten de banden opgepompt worden, enz.

Heb jij tips voor onze lezers voor een (meer) minimalistisch huis?

Begin eens met een maandje bijhouden wat er in en uit gaat. En dan telt eten en hoognodige verzorgingsproducten zoals tandpasta niet mee (maar een nieuwe kleur nagellak terwijl je er al 232 hebt wel!). Ik schrok er echt van hoe absurd veel items er je huis in sluipen. Kleding, decoratiedingetjes, ‘handige’ gadgets, kookgerei, pennen, schriftjes, hobbyspullen terwijl je nog hebt liggen. Ik vond dat zelf echt een eye-opener. Ik had het zelf niet eens in de gaten hoe vaak ik iets kocht. Of hoe vaak ik ‘ja’ zei tegen gratis spullen!

Als je namelijk gaat ontspullen (het weg doen van je spullen dus) krijg je een meer minimalistisch huis. Maar je blijft maar items kopen, dan ga je nooit verschil merken.

Dit is een beetje zoals het idee van fit willen worden. Elke dag naar de sportschool gaan en kei hard sporten om vervolgens een halve slagroomtaart en een pizza te eten. Dan gaat het niet werken! Dus het is belangrijk om zowel de mindset aan te pakken als je huis. En als je eenmaal begint kan het super overweldigend zijn, maar zodra je het genot gaat ervaren van legere kastjes, alleen maar fijne kleding en minder prikkels, dan weet je ook gewoon echt waar je het voor doet.

Heb je duurzame interieurtips voor een minimalistisch huis?

Wat een leuke vraag. Ik vind tweedehands shoppen toch echt wel geweldig. De slaapkamer van mijn dochter heeft qua meubilair en aankleding €20.- gekost. Alleen het vloerkleed heb ik gekocht. En nog wel in de kringloop, het is zelfs een echt Perzisch tapijt. Maar het bed, de commode, de lege kast, en het bed zijn allemaal gratis items geweest die ik via Marktplaats heb kunnen ophalen. En dat kun je eigenlijk op zo ongeveer alles toepassen in je huis. En vaak zijn de meubels een stuk beter van kwaliteit. Alle ruimtes in ons huis zijn voorzien van tweedehands meubelstukken. Maakt het huis heerlijk uniek, leuker voor de portemonnee en de planeet! 

Wat leuk dat we jou mochten ‘ondervragen’. Wil je tot slot nog wat kwijt? 

Of het nou wat betreft duurzaamheid is of een minimalistisch huis, streef niet naar perfectie! Dan zit je jezelf alleen maar in de weg. Geniet van elke stap die je zet. Van elk inzicht wat je leert. Mindset is het allerbelangrijkste en blijf vooral bij jezelf. 

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting**Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.