Pillen of pluizen van wol?

plaids wol pillen blog

Pillen of pluizen van wol?

Heb je dat wel eens pluisjes op je kleding? Of op je stoffen woonaccessoires zoals kussens of plaids? Dat pluizen noemen ze pillen. Je ziet kleine bolletje op je stof. De meeste mensen vinden dit niet echt mooi. Hoe komt dat nou, dat pillen? En hoe voorkom je het en hoe kom je er van af? In deze blog vertellen we je alles over het pillen van stof.

Pluisjes, bolletjes ofwel pillen op je plaid of deken

Pluisjes of pillen kan voorkomen bij elke soort stof. Over het algemeen pilt katoen niet heel snel. Wol heeft wat vaker last van pillen. Dus daarom hebben we het in deze blog alleen over het pillen van wol. Maar de tips en adviezen gelden eigenlijk voor elk soort stof. Mensen denken dat pillen te maken heeft met de kwaliteit. Een mindere kwaliteit stof of wol zal wel sneller pillen. Maar bij het pillen maakt de kwaliteit en ook de soort wol niks uit. Het is dus niet zo dat goedkopere wol sneller pilt. Helaas is pillen een natuurlijk verschijnsel. Pillen ontstaat vooral door wrijving van de stof. De vezels van het materiaal wikkelen zich om elkaar heen, iets dat zowel tijdens het gebruik als het wassen gebeurt. Omdat wrijving vooral bij het dragen van kleding gebeurt, zie je daarom bij wollen truien vooral pillen onder de ellenbogen en onder de oksels.

Wollen plaids in de lente

Hoe voorkom ik het ontstaan van pillen?

Omdat een kussen of plaid wat minder wrijving ondergaat zullen deze producten niet zo heel snel pillen. Dus een wollen plaid heeft minder snel last van die pluisjes dan je lievelingstrui. Omdat pillen ook ontstaan tijdens het wassen, is het belangrijk altijd goed de wasinstructies te lezen. En andere tip, die wellicht een beetje gek klinkt: een nachtje kou zorgt er voor dat pillen wordt tegengegaan. Dus stop je plaid in een hersluitbare zak en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen! Dit is overigens wel wat lastig in de praktische uitvoering als je een kleine vriezer hebt omdat een plaid of deken natuurlijk wel behoorlijk wat volume inneemt. Helaas is het proberen te voorkomen van pluisjes nooit te garanderen.

Weg met die pillen op je deken of plaid

Ondanks dat pillen dus een natuurlijk verschijnsel is en niks zegt over de kwaliteit van de wol, kan ik me voorstellen dat je er wel van af wilt. Hoe doe je dat nou? Als eerste, trek de bolletjes er nooit af. Dat kan de rest van de wol en dus je hele product beschadigen. Beter is om de bolletjes er af te scheren. Dat kan eenvoudig met een scheermesje. Leg de plaid of deken of je wollen kussenhoes op een vlakke ondergrond en trek hem een beetje strak, hierdoor kun je er makkelijk met het mesje overheen gaan. Na deze scheerbeurt is je voorheen pluizige woonaccessoire weer als nieuw! Heb je maar een paar bolletjes en wil je die kwijt, is het een optie om deze te verwijderen met een nagelschaartje. Trek de pillen omhoog en knip ze voorzichtig af. Gebruik liever een nagelschaartje of een klein borduurschaartje want met een gewone schaar is de kans groter dat je je wollen product beschadigt. Ook zijn er speciale wolkammen te koop. Bij sommige plaids wordt zelfs een wolkam meegeleverd. Een andere optie is de pluizendief. Dat is een handig apparaatje die de pillen zo voor je verwijdert. Je vindt de pluizendief ook wel onder de naam ontpiller of pluizentondeuze. Daarnaast zijn er pluizenborstels te koop, maar deze werken het beste bij loszittende pluisjes of haartjes.

Klassiek blauw wollen plaid en kussen

Ga naar onze wollen plaids

Pluisjes op de grond? Dat gaat gelukkig snel over

Wat met wol ook nog wel eens kan voorkomen, is dat het wat pluist of haart. Dus geen bolletjes op de wollen plaid maar losse haartjes die van je plaid of deken vallen. Met name als de lucht erg statisch is en/of je veel gladde of niet natuurlijke materialen in huis hebt, zie je nog wel eens wat haartjes liggen. Bij losgeweven plaids (bijvoorbeeld onze mohair plaids) zie je dit ook wat meer dan bij de strakker geweven plaids (zoals de alpacawollen varianten). Ook hier geen paniek, dit is een natuurlijk verschijnsel. En het voordeel hierbij is, hoe langer je je plaid gebruikt, hoe minder het wordt en uiteindelijk gaat het helemaal over. En meestal ook best snel. Wat helpt, naast dus even geduld, is je plaid regelmatig goed uitkloppen of even buiten uithangen. En ook hier kan een nachtje vriezer helpen trouwens. Van de vrieskou wordt je wol namelijk minder statisch. Of gebruik dus die pluizenborstel voor de losse haartjes. We denken overigens dat we in alle jaren dat we nu plaids en dekens verkopen, twee keer de vraag hebben gekregen naar dit pluis fenomeen. Wat dus betekent dat het echt zeldzaam is. En heb je er toch een beetje last van, het verdwijnt dus vanzelf. We hopen dat je met deze tips nog langer van je mooie wollen plaid of deken kunt genieten.

Kleur in je interieur magazine

Een reactie op “Pillen of pluizen van wol?

  1. Emoons zegt:

    Ben zeer tevreden. Heb niet via de website mijn plaid besteld, maar ben in de winkel geweest. Mocht diverse plaids thuis uitproberen. Werd erg prettig geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting*



*Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.