Op bezoek bij John Hanly

blog bezoek john hanly

Op bezoek bij John Hanly

Dit jaar zijn we op vakantie geweest naar Ierland. Naast dat het een prachtig land is waardoor we dus heerlijk konden wandelen, zit in Ierland het bedrijf John Hanly. Zoals jullie vast wel weten maakt John Hanly prachtige Ierse plaids. Ik schreef al eerder een blog over John Hanly waarin je de achtergrond leest over dit familiebedrijf.
John Hanly zit in Nenagh, midden in Ierland en een kleine 2 uur rijden met de auto vanaf Dublin. Ze hebben een winkel waar je al hun prachtige producten kunt kopen. Naast natuurlijk de mooie plaids verkopen ze ook sjaals, petten en lappen stof. Ik had van te voren al contact gehad met Brian Hanly , de 4de generatie Hanly’s, over ons bezoek dus hij wist dat ik langs kwam. Superleuk om iemand met wie je tot nu toe alleen mail contact hebt gehad, face-to-face kennis te maken. Maar het leukste kwam nog, Brian nam ons mee naar de weverij en we kregen een uitgebreide rondleiding.
We kregen het hele weefproces te zien. Dat begon natuurlijk met de wol. De draden wol worden eerst op een machine gespannen. Zo maken ze van kortere draden een veel langere en alle draden worden zo ook even lang.

bezoek John Hanly plaids dradenVervolgens kan het weven beginnen. De patronen en kleuren kun je instellen en de machine gaat van start. Uiteraard worden er regelmatig nieuwe designs gemaakt. Een aantal nieuwe patronen die van de tekentafel komen worden in smalle banen naast elkaar op de weefmachine gemaakt. Zo kun je je goed naast elkaar zien en een keuze maken welk patroon je in een nieuwe collectie op gaat nemen.

bezoek John Hanly plaids wevenNa het weven wordt de plaid van de machine geknipt. Het gekke vond ik dat ie dan erg ruw aanvoelt. Hierover zo meer… De plaid worden vervolgens gecontroleerd op foutjes, iets wat niet op een machine kan maar dus echt met de hand (en het oog) moet gebeuren. De uiteinden zijn nog losse draden en die worden in elkaar gedraaid zodat er franjes aan de plaid komen. De plaid is nu bijna klaar…

bezoek John Hanly plaids weverij
Hij gaat dan naar wat ze de finisher noemen. Degene die ‘m helemaal af maakt dus:-). Hij wordt daar op een lange rol gewassen. De plaids krimpen dan iets en worden nu pas heel erg zacht. Eigenlijk een soort vervilten dus. Precies wat er ook gebeurt als jij je wollen trui te heet wast in de wasmachine. Maar hier is het een gecontroleerd proces, een klein beetje krimp waardoor de plaid steviger wordt en door de zepen krijgt ie dus zijn zachtheid. De plaids worden gedroogd en de finisher heeft zijn werk gedaan.

plaids John Hanly bezoekDe plaids komen terug van de finisher, worden voorzien van een John Hanly label en per kleur en soort in het magazijn gebracht. Daar liggen ze te wachten totdat een klant ze besteld. Die klant kan maar zo Ookinhetpaars zijn:-).

bezoek plaids John HanlyZoals je kunt zien mochten we tijdens de rondleiding foto’s maken. Het was echt geweldig om het hele weefproces bij John Hanly te zien. Echt een hoogtepunt van onze Ierland vakantie.

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting**Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.