De kunst van het weven

blog weven

Wat is weven?

Weven is een eeuwenoude techniek, maar tegelijk helemaal van nu. Over de hele wereld worden de mooiste stoffen en kleden geweven. Met verschillende materialen, patronen en technieken wordt steeds een ander resultaat bereikt; met weven zijn de mogelijkheden eindeloos. Uiteraard is een goed voorbeeld van het resultaat van het weefproces een plaid.

weeftechniek

Hoe werkt de weeftechniek?

Het basisprincipe is het kruisen van lengtedraden (de ketting of schering) en breedte draden (de inslag), zodat een doek ontstaat. Het kruisen van de ketting en de inslag en dit kan op verschillende manieren met elk een eigen effect. Het weven kent 3 basisbindingen waarvan de platbinding de meest eenvoudige binding is. De keperbinding herken je aan de diagonale strepen over de stof, terwijl de satijnbinding juist een heel glad uiterlijk geeft en deze techniek het meeste geschikt is voor een gladde en soepele stof. Dit zie je terug in dun geweven plaids zoals de plaids van alpacawol.

geweven stof paars

Bij weven denk je als eerste instantie dat dat met wol gebeurt. Maar er worden meerdere materialen gebruikt. Dat zie je terug in onze collectie van plaids van katoen. Hoe sterk de geweven stof is, hangt sterk af van de eigenschappen van het gekozen garen en de binding die voor het weven is gebruikt. Binnen de textielindustrie wordt veel geweven met (computergestuurde) machines die op hoge snelheid de meest ingewikkelde patronen kunnen realiseren. Zo is jacquard weven een weeftechniek via een computer aangestuurd weefmachine waarbij de kettingdraden individueel worden aangestuurd zodat er patronen geweven kunnen worden in maximum snelheid en breedtes. De machine is uitgevonden door Joseph Marie Jacquard.

plaids merinowol
Er wordt echter ook nog veel geweven met de hand. Kijk maar eens bij onze spreien van het merk Lantara. Hiervoor kunnen verschillende soorten weefgetouwen en weeframen worden gebruikt. Verticale weefgetouwen worden doorgaans gebruikt voor het maken  van wandkleden met een ingeweven patroon. De voorstelling wordt in grote lijnen afgetekend op de schering waarna de wever handmatig de kettingen optilt om de inslag te maken. Een tijdrovende klus, met een adembenemend resultaat.

weven kleedjes
Het weven op een weefraam heeft veel weg van verticaal weven; het grote verschil  is dat een weefraam vele maten kleiner en handzamer is. Niet onbelangrijk als je een bescheiden werkplek tot je beschikking hebt. Op een weefraam kun je gemakkelijk verschillende weef- en knooptechnieken combineren, zoals soumak, kelim en de Turkse knoop. Door ook te spelen met de keuze aan materialen – je kunt bijvoorbeeld kralen, leer of veren toevoegen – is het resultaat al snel een uniek kunstwerk!

Zelf weven?

Weven is niet moeilijk maar de fijne kneepjes vergen best wat oefening en uitleg. In de workshops van Nomvolvankleur maak je kennis met de technieken, leer je spelen met materialen en vormen en maak je zo jouw eigen, unieke wandkleed. Daarbij is het natuurlijk vooral heel gezellig en inspirerend om samen aan de slag te gaan!

weeframen

Een geweven plaid

Geen zin om zelf aan de slag te gaan maar wel zin in wol om je heen? Dan is natuurlijk een mooie geweven plaid een sieraad voor je huis. En een plaid van wol is ook nog eens heerlijk warm.

plaids geweven
Gastblog van Nomvolvankleur.

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting**Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.