Plaids & dekens van gerecyclede wol

blog gerecyclede wol

Gerecyclede wol

Zoals je weet bestaat ons assortiment uit producten met een duurzaam en natuurlijk karakter. Maar soms kan het nog wat duurzamer en daar zijn we natuurlijk altijd voor. Vandaag gaan we het daarom hebben over gerecyclede wol. Wol is al een erg fijn product. Naast dat het je heerlijk warm houdt en er prachtig uit ziet, is wol een duurzaam materiaal. Het komt zo uit de natuur. En zeker als je het verwerkt zonder gebruik te maken van chemicaliën, is het weinig milieu belastend. Uiteraard zijn onze wollen plaids en dekens ook nog eens geproduceerd van wol die op een diervriendelijke manier is verkregen.

wol wit grijs

Wat is gerecyclede wol?

Tijdens het weven van de wol in de weefmachines vallen er losse draadjes wol onder uit de machine. Normaal worden deze opgeruimd en als afval weggevoerd. Maar waarom zou je deze wol, die natuurlijk hartstikke nieuw is, niet hergebruiken? Zo ontstond het idee van gerecyclede wol. De losse draden worden verzameld en weer tot nieuwe draden gespind. Deze kun je al dan niet samen met de ‘gewone’ wol of ander materiaal, weer gebruiken om mee te weven. Doordat de losse draden natuurlijk uit allerlei kleuren bestaan zie je in plaids van gerecyclede wol hele kleine stukjes van verschillende kleuren. Je krijgt dus een gemêleerd geheel.plaids recycled wol klippan

De plaids en dekens van gerecyclede wol van The Tartan Blanket Company

Nieuw in ons assortiment zijn de plaids en dekens van het Schotse merk The Tartan Blanket Company. Tartan is het woord voor de oorspronkelijke Schotse en Ierse eruit. Dus dit merk heeft heel veel ruitjes in haar assortiment. Naast de plaids in standaardmaat hebben ze ook extra grote maten die je dus heel fijn als deken op je bed kunt gebruiken. Of als XL plaid op de bank. De producten van The Tartan Blanket Company bestaan voor 70% uit gerecycled wol en voor 30% uit gemengde vezels. Deze vezels zijn afkomstig van de door mens gemaakte gerecyclede vezels die anders bij het afval terecht komen. Dit zijn vezels van oude waterflessen water of polyester shirts. Het combineren van de woldraden met deze gerecyclede synthetische vezels voegt lengte en sterkte aan het garen toe. Terwijl de meeste wol krimpt of bobbelt tijdens het wassen, zorgt de combinatie van synthetische vezels ervoor dat de vorm intact blijft. Je kunt deze plaids dus wassen bij 30 graden in de wasmachine (wolwasprogramma). Sterker, de wol wordt alleen maar zachter door het wassen. De Tartan Blanket Company plaids voelen sterk en dicht geweven aan. Ze geven je dus een warm gevoel. En de ruiten in allerlei kleurencombinaties zijn natuurlijk prachtig.

plaids recycled wol tartan blankets

Ook Klippan gaat in gerecyclede wol

Dit vroege voorjaar kwam de nieuwe collectie van het Zweedse merk Klippan uit. Ook Klippan is zich bewust geworden van het hergebruik van overgebleven wol. Klippan gebruikt 50% gerecyclede wol samen met 50% lamswol. De kleine stukjes kleur zie je goed terug in deze plaids en babydekens. Neem bijvoorbeeld de serie Wave. Deze serie heeft een patroon met kleine golfjes er in, vandaar de naam Wave. Het leuke is, dat deze serie er is voor volwassenen, als plaids, en ook voor baby’s, formaat wiegdeken. Ook de twee plaids die Burst heten, een grijze en een bruine die in kleur over de plaid verlopen, is gemaakt van gerecyclede wol.

plaids wiegdekens wol recycled klippan

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis in je mail

Ons nieuwe e-magazine:
Kleur in je interieur

close-link