In 6 stappen lambrisering panelen installeren

lambrisering

Lambrisering maakt je landelijke huis extra gezellig en sfeervol, en je ziet het ook steeds meer terug in moderne, retro inrichtingen. Ook leuk te combineren met onze mooie kussens en plaids. Maar hoe begin je aan het plaatsen van houten lambrisering? Het is eigenlijk best makkelijk. Je schroeft eerst wat latten horizontaal op de muur, daar spijker je de lambrisering tegen aan en je werkt het af met een mooie plint en lijst aan de bovenkant. Lees er hier meer over!

Voorbereiding en plaatsing van de plint

Bevestig eerst de plint onderaan de muur. Boor gaten in de muur en bevestig de plint stevig met nagelpluggen. Dit zorgt voor een solide basis voor de rest van de installatie. Vervolgens ga je verder met de bovensteun.

Plaatsing van de bovensteun

Plaats de bovensteun parallel aan de plintsteun op de gewenste hoogte. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de bovensteun perfect horizontaal is. Dit zorgt voor een nette afwerking van de bovenkant van de lambrisering.

Bevestigingslatten toevoegen

Tussen de bovensteun en de plint moeten nog twee bevestigingslatten worden toegevoegd. Om gelijke tussenafstanden te creëren, deel je de totale afstand door drie en markeer je deze afstanden op de muur. Op die manier kun je de schroten ook gelijkmatig verdelen.

lambrisering houtstrips

De schroten op maat maken en plaatsen

Meet en zaag de schroten op de juiste lengte voor de installatie. Je zult zien dat de lambrisering dan perfect past en er netjes uitziet. Plaats dan de eerste schroot, waarbij je een uitzetvoeg van 10 mm tussen de schroot en de muur laat. Zodra de eerste schroot is geplaatst, schiet je alle schroten vast op de dwarslatten of gebruik je kleine nagels voor de bevestiging. Werk vervolgens in serie om de rest van de schroten te installeren.

Maak aanpassingen voor stopcontacten

Verwijder de stopcontacten uit de muur en vervang ze door langere klauwen. Maak vervolgens uitsparingen in de schroten om de stopcontacten weer te installeren. De stopcontacten moeten wel mooi in de lambrisering passen zodat het er ook uitziet als een naadloze afwerking.

De afwerking en het lijstwerk

Zaag tot slot een schroot op maat om het laatste stukje op te vullen aan het einde van de rij. Herhaal dezelfde stappen voor de andere muren om de lambrisering compleet te maken. Voor de afwerking breng je lijsten aan met nagels of lijm. De hoeken van de lijsten moet je even netjes in verstek zagen om het er professioneel uit te laten zien. Nu de houten wandbekleding is geïnstalleerd, kun je ervoor kiezen om het te behandelen met olie of verf. Deze keuze ligt weer aan de gewenste uitstraling en afwerking van de ruimte. Met een paar simpele stappen zet je zo een mooie lambrisering neer die elke kamer gezelliger en unieker maakt. En in je woonkamer staat een lambrisering super luxe, vooral gecombineerd met onze mooie kussens op je bank.

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting**Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.