Geef je huis een kerstelijke sfeer met de kleuren rood en groen

blog interieur kerst rood groen

Je kersthuis in de kleuren rood en groen

Heb jij de kerstboom al in de woonkamer staan? De kerst zit er weer aan te komen en dat is voor veel mensen een reden om het huis gezellig te maken met lampjes, kerststukjes en kransen. Maar wist je dat de kleuren in huis ook veel doen voor de kerstelijke sfeer? Daarom geven we je in dit artikel een paar tips om jouw huis te voorzien van een kerstelijke touch met kleuren in accessoires, waarbij we deze keer kiezen voor de traditionele kleuren rood en groen.

kersttafel rood groen

De rol van accessoires in huis

Accessoires maken het huis af. Een plaid over de hoek van de bank staat net even wat gezelliger. Net als die kussentjes in de fauteuil. Of wat denk je van een sprei over je bed? Het laat zien dat er geleefd wordt. En daarnaast geven accessoires ook jouw persoonlijkheid weer. Veel mensen kiezen namelijk voor een relatief rustig en tijdloos interieur, denk aan een grijze bank en lichte kleuren op de muur. Vervolgens vrolijken ze het geheel op met accessoires in hun favoriete kleuren.

Het voordeel daarvan? Je kan makkelijk jouw interieur een opfrisbeurt geven, want je hoeft alleen maar de kleuren van de accessoires aan te passen. En dan ziet het er alweer heel anders uit! Zo werkt het ook als jij jouw huis om wilt toveren voor de kerst. Je bent hierin echt niet afhankelijk van de lichtjes en de kerstboom. (Hoewel die natuurlijk ook heel gezellig zijn!) Je kunt ook al heel veel doen door aanpassingen in je accessoires, zoals de kussens, plaids, etc.

Kerst plaids

 

Typische kleuren voor kerst

Opvallend is dat er met kerst altijd een aantal vaste kleuren terugkomen. Hoewel… als je gaat zoeken naar trends voor je kerstboom, dan komen er wel ieder jaar andere trendkleuren uit. Maar als je mensen vraagt aan welke kleuren ze denken bij kerst, dan krijg je vaak te horen dat ze denken aan: rood, groen, goud en zilver.

Vooral de combinatie van rood en groen wordt vaak bestempeld als ‘kerstig’. Wat wel bijzonder is aan deze kleurencombinatie is dat het complementaire kleuren zijn. Ze staan tegenover elkaar in de kleurencirkel en contrasteren het meest met elkaar. Al zeggen ze ook wel dat complementaire kleuren elkaar juist aanvullen. Het vraagt echter wel om de juiste combinaties, anders kan het al gauw te heftig te worden.

Hoe combineer je kleuren zoals rood en groen?

Dan is het natuurlijk de vraag: hoe combineer je de kerstelijke kleuren? Dat is voor een groot deel een kwestie van smaak, maar we kunnen je wel een paar tips geven over wat in het algemeen goed werkt.

Kies één hoofdkleur

Als je jouw huis (tijdelijk) wilt decoreren met kleuren die goed passen bij kerst, dan is het aan te raden om voor één hoofdkleur te kiezen. En deze eventueel hier en daar aan te vullen met een of twee andere kleuren. Op deze manier zorg je ervoor dat de ruimte één geheel blijft en het geen bonte kleurenverzameling wordt.

Kerstsfeer

 

Gebruik verschillende tinten

Wanneer je gaat voor één hoofdkleur, betekent het niet dat alles dezelfde tint moet hebben. Het is juist aan te raden om vanuit die hoofdkleur verschillende onderliggende tinten toe te passen. Dit doet de sfeer goed, voelt fijner aan je ogen en het brengt diepte met zich mee. Bovendien maken de tinten het geheel ook wat speelser. Beeld je maar eens in hoe het eruit zou zien als jij 4 rode kussens op de bank legt, welke allemaal dezelfde tint hebben. En stel je daarna eens voor hoe het eruit zou zien als de 4 kussens diverse rode tinten hadden. Waarschijnlijk ziet dat laatste er een stuk beter uit.

Kerstsfeer met groen en rood

Combineer met rustige kleuren

Dat je gaat voor kerstelijke kleuren, hoeft niet te betekenen dat je alleen maar groen, rood, zilver en goud mag gebruiken. Absoluut niet. Net als wanneer je kiest voor een hoofdkleur, hoef je echt niet de hele woonkamer te versieren in die kleur. Vul het gerust aan met andere rustige natuurlijke kleuren. Dit zwakt de felle kleuren wat af, indien nodig.

Verdeel het over diverse ruimtes

Heb je nou zoiets van: ik wil dolgraag alle kerstelijke kleuren toepassen, maar ik vind ze niet mooi staan bij elkaar? Dan kan je er ook voor kiezen om diverse ruimtes verschillende kleuren te geven. Richt bijvoorbeeld de woonkamer in met rode tinten en ga in de slaapkamer voor groene accessoires. Op deze manier krijgt iedere kamer zijn eigen look and feel, maar sluit het wel allemaal op elkaar aan: de kerstsfeer.

Hoe ga jij jouw huis voorzien van de gezellige kerstsfeer?

PS. Zoek je nog een mooie accessoire voor in huis in de kleur rood of groen? Je vindt hier al onze rode en groene accessoires.

 

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting**Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.