Kussens en plaids met een fairtrade keurmerk

kussens plaids fairtrade wol elvang

Fairtrade in je interieur

Fairtrade, je hoort er de laatste tijd steeds meer over. Maar wat is fairtrade nu eigenlijk? Het woord fairtrade betekent letterlijk eerlijke handel. Door deze eerlijke handel kunnen wij genieten van mooie producten en de makers in ontwikkelingslanden van deze producten krijgen hiervoor een eerlijk loon. Maar fairtrade is meer dan dit. Fairtrade zegt ook iets over de manier van produceren. Er gelden strenge milieu-eisen aan de productie van consumenten goederen. Daarnaast is de samenwerking tussen boeren en arbeiders van belang, samen hebben zij een betere positie dan ieder voor zich.

Elvang kussens plaids fairtrade
Bij een product gemaakt van textiel, sta je er misschien niet bij stil of dit product fairtrade is. Misschien is het dan goed om te beseffen dat veel producten vaak onder slechte omstandigheden geproduceerd worden. Ze worden gemaakt in fabrieken waar vooral jonge meisjes en vrouwen lange dagen maken, en hier dan nauwelijks een degelijke vergoeding voor krijgen. Ook is het goed om eens stil te staan bij de productie van textiel hoe diervriendelijk dit product gemaakt is. De dieren waarvan de wol voor bijvoorbeeld dekens van gewonnen wordt hebben vaak geen goed leven. Het scheren gaat vaak, vanwege economische redenen, allemaal erg snel en daardoor is deze ervaring vaak bruut en traumatiserend voor de dieren.

Onze voorkeur gaat dan ook erg uit naar eerlijke producten, waarvan je weet dat zowel mens en dier hierin niet uitgebuit zijn en er zorg is om het milieu. Gelukkig zie ik steeds vaker van deze eerlijke producten verschijnen op de markt. In de webshop van Ookinhetpaars staan hele mooie en eerlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan de kussens en plaids van het Deense merk Elvang. Hun kussens en plaids worden geweven van vooral alpaca wol (50%), met daarbij schapenwol (40%) en microfiber (10%). Alpacawol komt van de alpaca, die ook berglama wordt genoemd. De alpaca’s zijn erg mooie dieren die speciaal worden gehouden vanwege hun prachtige zachte wol. Elvang laat de alpacawol voor hun kussens en plaids produceren in Peru op eerlijke wijze. Deze productie draagt ten eerste bij aan de lokale economie omdat de werknemers een goed loon krijgen. Daarnaast werken de arbeiders onder goede, prettige omstandigheden. Als derde staat dierwelzijn hoog in het vaandel. Mooie producten, mooi gemaakt. Beter kan dus niet bij het merk Elvang! Ze hebben dus verdiend het fairtrade logo.

Elvang kussens plaids
Behalve dat de alpacawol het fairtrade keurmerk heeft, is alpaca ook gewoon een erg fijn product. Alpaca wol is namelijk heel erg zacht en prikt niet. Er worden bijvoorbeeld ook vaak sjaals van deze wolsoort gemaakt. De plaids van Elvang zijn lekker groot, 130 cm bij 200 cm en verkrijgbaar in heel veel mooie kleuren. De serie Horizon van Elvang bestaat uit plaids met een ruitpatroon dat in kleur verloopt van donker naar licht. Van de Horizon serie zijn bijpassende kussens te verkrijgen, zowel vierkante als langwerpige.

Naast Elvang heeft Ookinhetpaars meerdere merken in het assortiment waaronder House in Style en Klippan. Ook deze kussens en plaids en spreien zijn op een eerlijke manier geproduceerd.

Elvang blauwe groene kussens
Hopelijk heb ik je na het lezen van dit artikel geïnspireerd om wat vaker te kijken naar hoe een product gemaakt is. Kijk eens in het label van je nog aan te schaffen (woon)artikel om te zien of dit product ook fairtrade is en waar de materialen vandaan komen.

sprei bio-katoen

Dit artikel is geschreven door Sandra Broekhuis. Sandra heeft ook haar eigen inspirerende blog Koselig. Sandra schrijft over haar eigen huis en veranderingen in haar interieur. Alle foto’s die op haar blog staan heeft ze zelf gemaakt. Sandra is eigenlijk altijd wel bezig met haar huis. Haar passie is het verschuiven van meubels en woonaccessoires en het creëren van nieuwe hoekjes. In haar blog deelt ze haar liefde en inspiratie voor interieur.

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting**Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.