Hoe zit het met prikken van wol?

prikt wol

Hoe zit het met prikken van wol?

Hoe het zit met prikken van wol leggen wij haarfijn uit in deze blog :-). Sommige mensen hoeven namelijk maar een blik op een wollen trui of plaid te werpen en ze voelen al jeuk opkomen. De één vindt wol ontzettend kriebelen, terwijl de ander overal tegen kan en wol juist letterlijk omarmt. We krijgen dus terecht vaak de vraag: hoe zit met met prikken van wol? Er is niet één juist antwoord op de vraag. Dit is namelijk enerzijds dus heel persoonlijk. Wel kan er onderscheid gemaakt worden in de verschillende soorten wol en hoe erg ze wel of niet prikken. Er zijn namelijk voldoende plaids die niet of vrijwel niet prikken.

Wol is een prachtig mooi natuurproduct. Wollen stof is gemaakt van natuurlijke vezels. De vezels samen vormen de vacht van de dieren. Wanneer mensen aan wol denken, krijgen ze vaak een beeld voor ogen van schapen met een dikke vacht. Het merendeel van wol komt inderdaad van schapen (merino en pure wol). Wol kan afkomstig zijn van een volwassen schaap maar ook van een lam. Daarnaast zijn er wolsoorten (mohair en cashmere) van geiten en alpaca’s. Honden en katten verliezen wanneer het warmer wordt een gedeelte van hun vacht, bij deze dieren is dit niet zo. Daarom worden ze eenmaal per jaar geschoren. Dit natuurproduct kunnen wij mensen dan gebruiken om mooie items, zoals plaids van te maken.

Al onze wolsoorten op een rij

Omdat de dieren die wol produceren allemaal heel verschillend zijn en allemaal een andere huid hebben en vezels produceren, zit er een groot verschil in de soorten wol die er gebruikt wordt in onze producten. Maar ook de manier van weven en afwerken (bijvoorbeeld borstelen) bepaalt of het eindproduct meer of minder prikt. Je kunt dus niet altijd in zijn algemeenheid zeggen: dit materiaal prikt (niet).

Hieronder vind je een lijstje van de verschillende soorten wol die wij in de webshop verkopen.

Alpacawol prikt niet

Alpacawollen plaids prikken niet. Deze zijn dun geweven en kun je om jezelf heen slaan als een omslagdoek. Alpacawol is superzacht en heerlijk warm, ook al lijkt het niet zo omdat het een dun product is. Omdat dit dus geen dikke items zijn, krijg je niet het gevoel dat je een zwaar item om je heen draagt. Sommige mensen vinden dit prettiger. Alpacawol wordt ook wel “wol van de Goden” genoemd, en is dus, zoals de naam al wel verraad, een luxeproduct. Plaids die geweven zijn uit een mix van alpacawol met wol, prikken vrijwel niet. Toch zouden deze plaids ietsje meer kunnen prikken dan een 100% alpacawol product, maar zelf voelen wij dat eigenlijk niet.

prikt alpacawol

Ga naar onze alpacawollen plaids

Cashmere prikt niet

Hoe zit het met cashmere? Cashmere plaids prikken ook niet. Net als de alpacawollen plaids, zijn deze heerlijk zacht. Cashmere plaids zijn lekker dik, maar je krijgt er geen “stug” gevoel bij. Dit soort plaids blijven altijd soepel en zacht. Omdat cashmere een exclusief en duur product is, wordt het verweven met merinowol. Zo haal je een heerlijk zacht, aangenaam en hoogwaardig kwaliteitsproduct in huis, wat wel betaalbaar is.

 

 

cashmere wollen dekens

Meer cashmerewollen plaids zien_

Ook een mooi natuurlijk materiaal is brushed mohair. Brushed mohair plaids prikken bijna niet. Mohair is afkomstig van geitenhaar. Producten van mohair hebben een glans, en zijn geschikt voor mensen met een gevoelige huid. De mohair plaids die wij in de webshop hebben zijn dikke plaids die heerlijk zacht, warm en behaaglijk zijn. Ze zijn wat losser geweven. De meeste mensen vinden deze plaids niet prikken, maar heel af en toe ervaart iemand toch wel wat prik.

 brushed mohair plaidsBekijk de brushed mohair plaids

Merinowol prikt bijna niet

Merinowollen plaids prikken bijna niet. Merinowol is afkomstig van merinoschapen, wat het meest voorkomende schapenras ter wereld is. Omdat de vezels van merinoschapen dicht op elkaar groeien, prikt dit soort wol minder dan pure wol. Een merinowol plaid is warm, zacht en ademt goed. Merinowol wordt ook vaak in kleding gebruikt omdat het een ademende stof is. Een plaid gemaakt van dit soort wol is een heerlijk, behaaglijk plaid. Afhankelijk van de weving en de afwerking prikken sommige merinowollen plaids vrijwel niet en andere wel wat meer.

prikt merionowolBenieuwd naar de merinowollen plaidsLamswol prikt een beetje

En de wolsoort afkomstig van jonge schapen? Lamswollen plaids prikken een beetje. Lamswol is afkomstig van de eerste scheerbeurt van een schaap. Omdat een lammetje nog niet volgroeid is, is lamswol over het algemeen een zachter product dan schapenwol. Wel is hier ook nog onderscheid in. De meeste lamswollen producten kunnen dus een kleine prik geven, bijvoorbeeld de lamswollen plaids va het merk Klippan. Aan de andere kant zijn de lamswollen producten van John Hanly echt heel erg zacht en prikken niet.

prikt lamswol

Call to action wollen plaids

Puur wol kan prikken

Tot slot nog wat informatie over pure wol. Puur wollen plaids kunnen prikken. Plaids gemaakt uit puur wol, ofwel scheerwol zijn geen aanrader voor mensen met de gevoeligste huid. Ook al houd je een plaid natuurlijk niet direct tegen je huid, toch ervaren mensen die hier sensitief voor zijn best wel wat prik. Heb je hier geen last van? Dan haal je met een plaid gemaakt van pure wol een prachtig, stoer en warm product in huis. Je kunt deze plaids het beste vergelijken met de ouderwetse dekens van vroeger, die konden ook wel wat prikken.

Kun je echt niet tegen wol, en vind je alles kriebelen? Dan raden we je aan om voor een katoenen plaid te gaan. Katoenen plaids zijn sowieso heerlijk voor in de zomer. Daarnaast kunnen deze ook heerlijk zacht aanvoelen. Wil je toch wol proberen? Ga dan voor de plaids gemaakt met alpacawol of cashmere. Deze prikken van alle wol soorten, het allerminst.

We hopen dat je door deze blog antwoord hebt gekregen op al jouw vragen over het prikken van wol! Wil je nog meer weten over wol? Bekijk dan onze info pagina’s over het pillen en pluizen van wol en alles over wol! Als je verder nog vragen hebt over onze producten of het onderhoud hiervan dan staat het team van Ookinhetpaars voor je klaar!

Kleur in je interieur magazine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ons nieuwe e-magazine:
Kleur in je interieur

Wil je graag hulp bij het toevoegen van kleur aan je interieur? Laat je inspireren door de ideeën in het Inspiratie E-magazine 'Kleur in je interieur'. Door de tips uit dit e-magazine toe te passen ben jij straks trots op je eigen mooie huis en stap je iedere dag een fijn en warm interieur binnen. Want met kleur maak je van je huis een eigen thuis.
Vraag het E-magazine gratis aan

*Een kleine waarschuwing: het downloaden van dit e-magazine kan zorgen voor enthousiasme en hebberigheid. Je vindt gelukkig in het e-magazine ook de nodige links waarmee je de mooiste producten direct in de webshop kunt bestellen.
Ook ontvang je van ons 2 keer per maand de nieuwste interieurtips, zodat je steeds weer nieuwe inspiratie krijgt voor jouw interieur.


Ons nieuwe e-magazine:
Kleur in je interieur

Laat je inspireren door de ideeën in het Inspiratie E-magazine 'Kleur in je interieur'. Door de tips uit dit e-magazine toe te passen ben jij straks trots op je eigen mooie huis en stap je iedere dag een fijn en warm interieur binnen.
Vraag het E-magazine gratis aan

*Een kleine waarschuwing: het downloaden van dit e-magazine kan zorgen voor enthousiasme en hebberigheid. Je vindt gelukkig in het e-magazine ook de nodige links waarmee je de mooiste producten direct in de webshop kunt bestellen.
Ook ontvang je van ons 2 keer per maand de nieuwste interieurtips, zodat je steeds weer nieuwe inspiratie krijgt voor jouw interieur.