Welk materiaal plaid is geschikt? | Advies en inspiratie

welk materiaal plaid

Welk materiaal plaid is geschikt?

Hoe vind je een plaid dat het beste bij jou en je inrichting past? En welk materiaal kies je dan? Er is zoveel te kiezen dat we ons kunnen voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Bij Ookinhetpaars hebben we uitsluitend plaids gemaakt van natuurlijke materialen. Verschillende soorten wol en katoen. In onze blog Alles over wol vind je uitgebreide informatie over de verschillende wolsoorten. Lees deze blog dus als je meer informatie wilt over dit materiaal. Zeker ook interessant als je je afvraagt hoe diervriendelijk wol eigenlijk is! Wij geven hier uitgebreid antwoord op. In deze blog gaan we echter in op verschillende natuurlijke materialen en hoe hieruit te kiezen. Wol komt hierin terug, we gaan in op alpacawol, lamswol en gebreide plaids.

Alpacawollen plaid

Kies een plaid uit die past bij jouw inrichting. Hou je van uitbundig en opvallend, zijn er veel kleurrijke accenten te vinden, dan past hier een fel gekleurd exemplaar uitstekend bij, maak het geheel nog vrolijker door een exemplaar uit te kiezen met stippen. Wil je liever meer rust uitstralen ga dan voor een effen exemplaar: met een visgraat of krijtstreep motief zit je altijd goed. Een plaid moet in eerste instantie functioneel zijn, maar kan ook ingezet worden als accessoires. Een alpacawollen deken is heerlijk zacht. Alpaca wol is van zeer hoge kwaliteit. Door de superfijne vezels prikken de alpaca plaids vrijwel niet. Dit in tegenstelling tot wol van andere diersoorten. Alpaca wol is ook thermisch warm, dit betekent dat het in de zomer verkoelend werkt en in de winter heerlijk warm is. Ook is alpacawol sterker dan gewone wol.

Een alpaca plaid pluist en pilt vrijwel niet en slijt minder snel. Gewone wol kan dus wel wat pluizen, gelukkig is hier iets aan te doen! Lees erover in onze blog over pillen/pluizen van wol. Een alpaca plaid is meestal wat dunner dan een plaid van schapenwol. Daardoor is een alpaca plaid wel heel erg soepel. Alpaca wol behoort tot de meest luxe wol soorten. De wol wordt vergeleken met kasjmier. Helaas is alpaca wol niet goedkoop maar door de erg hoge kwaliteit doe je vele jaren met een alpaca plaid. Alpaca en is één van de beste wolsoorten.


Alpacawol exotisch

(H)eerlijk katoen

Een plaid van katoen voelt heerlijk zacht aan en is licht qua gewicht, hij voelt niet zwaar aan als je eronder zit of ligt. Nog een groot pluspunt van een katoenen plaid is dat je ‘m makkelijk in de wasmachine kan doen. Een nadeel van katoen is dat het meer kan kreuken, maar gelukkig zijn er strijkijzers uitgevonden 😉 Met katoen zit je ook goed als je kinderen of huisdieren hebt, omdat het materiaal relatief makkelijker schoon te maken is. Een katoenen plaid is een gewild woonaccessoire vanwege de veelzijdigheid. Je kunt een katoenen plaid op je bank leggen, maar er zijn ook exemplaren in een groter formaat om over je bank kunt draperen. Ideaal als de bank zijn beste tijd heeft gehad maar je er nog geen afscheid van wilt nemen. Of als je je bank wilt beschermen tegen huisdieren. Een katoenen plaid om je gehele bank te bedekken noemen ze een grand foulard.

Elke katoenen plaid uit het assortiment van Ookinhetpaars is uitsluitend afkomstig van bedrijven die werken met puur natuurlijke materialen. Deze zijn zoveel mogelijk op milieuvriendelijke manier geproduceerd en gewonnen. Zo proberen wij bij te dragen aan meer welzijn voor mens en milieu. Zo verkopen wij katoenen plaids van het Nederlandse merk Lantara, dat werkt met katoen afkomstig uit Tunesië. Van het Zweedse merk Klippan zijn de katoenen plaids gemaakt van organisch katoen.


Katoenen plaids materiaal

Comfy lamswol

Heerlijk comfortabel en natuurlijk: lamswol! Lamswol is heerlijk knus en behaaglijk. Het materiaal is niet alleen zacht maar ook lekker warm. Wol is van nature vuilafstotend. Daardoor blijft je wollen deken extra lang mooi. Als de wollen plaid toch erg vies is, kun je in onze blog over wasinstructies vinden hoe je dit het beste kan oplossen. Kind kan de was doen! Iedere lamswollen plaid is heerlijk zacht en de wol is mooi dun geweven. De lamswollen plaids van John Hanly zijn niet heel dik en voelen aan als een zachte, soepele sjaal. Ze prikken ook niet. Door het lamswol zijn ze wel heerlijk warm. Alle wol, dus ook deze fijne zachte lamswol, isoleert en ventileert. Daardoor geven ook deze dunnere plaids je veel warmte en comfort.

De plaids van Klippan zijn ecologisch geproduceerd. We hebben ook plaids geweven van een combinatie van wol met bamboe. Bamboe is een duurzaam(er) alternatief voor katoen. Bij de teelt van bamboe worden veel minder pesticiden gebruikt. Daardoor wordt bamboe vaak gezien als een duurzamer, milieuvriendelijker alternatief voor katoen. Daarnaast is bamboe een erg prettig aanvoelend materiaal. Van bamboe wordt tegenwoordig ook veel kleding zoals t-shirts gemaakt. Wol kennen we, dat is lekker warm en zacht. Deze plaid combineert de voordelen van wol en bamboe. Door de combinatie van deze twee materialen voelt de plaid licht en soepel aan.


Comfy materiaal lamswol Een gebreide plaid is lekker huiselijk

Breien is helemaal in! Het is een handwerktechniek die nooit zal verdwijnen. Gelukkig maar, want daardoor kunnen we je een mooie collectie gebreide plaids aanbieden. Een plaid van wol of katoen, in een royaal formaat, ideaal voor op de bank of op je bed. Uitgevoerd in rustige kleuren die perfect passen in ieder interieur.

Onze gebreide plaids zijn er in de neutrale tinten grijs en beige. Deze kleuren passen in elk interieur. En ze hebben nog en voordeel. Door de rustige tinten valt het grove breisel extra mooi op. je kiest natuurlijk niet voor niks voor een gebreide plaid. Juist het karakteristieke breisel maakt zo’n item onweerstaanbaar.

Voor gebreide plaids wordt zowel katoen als wol gebruikt. Katoenen plaids zijn vooral praktisch en erg fijn in de zomer. Ze zijn heerlijk koel en voorkomen dat je met je blote benen aan de bank blijft plakken. Kies bij een katoenen plaid voor een lichte tint en combineer deze met kussens in vrolijke felle kleuren of zachte pastelkleuren om je bank een zomerse uitstraling te geven. Als de dagen weer korter worden dan ga je voor een heerlijke warme wollen gebreide plaid in een stijlvolle aardetint of mooi grijs of antraciet. Zo’n plaid laat zich prima combineren met de zachte wollen kussens van Moyha, uitgevoerd in matchende of juist contrasterende kleuren.

 

Gebreide plaids

We hopen dat we je met behulp van deze blog hebben kunnen inspireren om een plaid uit te kiezen die het best bij jou past. Veel shopplezier!

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting*



*Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.