Alles over alpacawol

blog alpacawol

Alles over alpacawol

Sinds een tijdje hebben we plaids gemaakt van alpacawol in ons assortiment. Het lijkt ons daarom leuk en ook nuttig je wat meer te vertellen over deze wolsoort. In onze blog ‘Alles over wol’ hebben we er al wat over geschreven. Maar nu we steeds meer plaid van verschillende alpacawol soorten in ons assortiment hebben, wordt het tijd om dieper in te duiken in alle eigenschappen van alpacawol.

Waar komt alpacawol vandaan?

Alpacawol komt, de naam zegt het al, van de alpaca. De natuurlijke leefomgeving van de alpaca is het dak van de wereld – in de Andes in Zuid-Amerika, waar hij in grote kuddes leeft op een hoogte van 3000-5000 meter. Hier heerst een klimaat waarin de temperatuur kan fluctueren van min 20 graden tot plus 30 graden. En dit binnen een periode van slechts 24 uur! Hoewel de alpaca verwant is aan de lama, is de alpaca een onafhankelijke soort die afstamt van de vicuña, die in het wild leeft. De alpaca heeft zich aangepast aan het barre klimaat van de Andes met zijn fantastische dikke vacht die zowel warmte als kou isoleert. In tegenstelling tot schapenwol, dat isoleert door veel lucht tussen de afzonderlijke vezels op te sluiten, zorgen de alpacavezels voor isolatie omdat elke vezel hol is en gevuld met lucht, waardoor een stabiele temperatuur kan worden gehandhaafd. plaid stippen roze blush alpaca wol

Alpaca is geen wol maar haar

Technisch gezien bestaat de vacht van de alpaca niet uit wol, maar uit haar, wat betekent dat de vezels glad, soepel en flexibel zijn. Daardoor is een plaid (of een sjaal) van alpaca niet alleen aantrekkelijk om te zien maar ook zacht en glanzend. Zelfs zeer dun geweven plaids zijn warm door de isolerende eigenschappen van de alpacawol. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat alpacawollen plaids worden gebruikt door vrijwel iedereen, namelijk ook door de meeste mensen die allergisch zijn voor wol. Bij zowel Silkeborg Uldspinderi als Elvang, de twee merken die alpacawollen plaids produceren, werken ze met alpaca uit Peru. Uit Peru komt de overgrote meerderheid van de alpacapopulatie. De vaardigheden van lokale ambachtslieden zijn door de generaties heen verfijnd. Hierdoor kunnen de ruwe vezels worden omgezet in prachtig textiel van uitzonderlijke kwaliteit. Silkeborg Uldspinderi en Elvang hebben er daarom voor gekozen om onze alpacaproducten uitsluitend in Peru te produceren. plaids alpacawol

Kwaliteiten alpacawol

Alpaca is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Elvang gebruikt recycled alpacawol en in combinatie met schapenwol. Omdat alcapawol een vrij dure wolsoort is, zijn de plaids van Elvang net wat gunstiger geprijsd dan een plaid van 100% alpacawol. Ook een aantal plaids van het merk Silkeborg Uldspinderi zijn gemaakt van een combinatie van alpaca met een wolsoort, bijvoorbeeld met merinowol. De 100% alpacawollen plaids van Silkeborg Uldspinderi zijn gemaakt van baby alpaca en Premium baby alpaca. Baby alpaca behoort tot de beste kwaliteit. De kwaliteit wordt bepaald door hoe dun en fijn elke vezel is. De vezels worden zorgvuldig gesorteerd na het scheren, waarbij alleen de fijnste haren Premium worden genoemd. Premium alpaca voelt bijna zijdeachtig aan en heeft een bijzondere glans; het wordt gebruikt voor de meest exclusieve plaids. Er hangt dus wel een prijskaartje. Maar dan heb je ook een top kwaliteit product waar je veel plezier van zult hebben! alpacawollen plaids

Het onderhoud van alpacawol

Wol is een zeer onderhoudsarm materiaal en alpacawol nog meer, omdat het pillen minimaal is. Dit betekent dat alles wat je hoeft te doen om je plaid weer fris te krijgen, is om ze buiten even te luchten. Mocht het gebeuren dat je iets op je plaid morst, maak de vlek dan meteen vochtig met een klein beetje water. Wrijf niet over de wol, want dan zullen de vezels gaan vervilten of nog erger, kapot gaan. Als de vlek er niet uit gaat, raden we je naar de stomerij te gaan. We hopen dat we je veel hebben kunnen leren over dit prachtige materiaal. Staat er al een alpacawollen plaid op jouw verlanglijstje?
Kleur in je interieur magazine

2 reacties op “Alles over alpacawol

  1. Marlijn zegt:

    Ik heb wel verschrikkelijke filmpjes gezien uit Peru hoe ze de alpaca wol verwijderen. Dit wordt echt niet op een vriendelijke manier gedaan.

    • Claudia van den Berg zegt:

      Dat klopt, er is veel leed in de wolindustrie. De alpacawol die voor onze plaids worden gebruikt hebben een keurmerk zoals fairtrade. Dus er wordt toegezien op dierenwelzijn, maar ook milieu, zorg voor de arbeiders etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting**Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.