Hygge en fika in je huis

hygge en fika in je huis

Hygge en fika in je huis

Je hebt er misschien weleens van gehoord, de termen hygge en fika. Klinkt Scandinavisch, en spoiler alert, dat is het ook šŸ˜‰ Hygge is een Deense term en fika is geen scheldwoord maar een Zweeds begrip. Wat het precies inhoudt en hoe je hygge en fika in je huis krijgt (want dat wil je) vertellen we in deze blog.

scandinavisch genieten

Hygge

Hygge is een Deens woord dat je vrij kunt vertalen naar ā€˜gezelligheidā€™ in het Nederlands. Samen onder een dekentje een film kijken, met een kop thee een goed boek lezen in je luie stoel, op zondagochtend ontbijt op bed, met vrienden urenlang tafelen. Alles wat je als gezellig kunt ervaren valt onder hygge. Het beschrijft een gevoel.

Ook in Denemarken kan het buiten koud en guur zijn en dan is het fijn om warmte en comfort naar binnen te halen.

Fika

Fika is het nemen van een pauze, een rustmoment, met een lekker drankje of versnapering. Het wordt ook wel koffiemomentje genoemd. Fika kun je alleen doen maar ook samen. Thuis, in de buitenlucht, in een koffietentje, maar ook op kantoor. Het gaat erom dat je in het moment leeft, zonder je zorgen te maken over de drukte en hectiek van de dag. Iedereen heeft pauzes en ontspanning nodig en de Zweden hebben daar dus fika voor bedacht. De kwaliteit hiervan wordt mede bepaald door de plaats van je fika moment, de geluiden, de geuren, het eten en het drinken.

4 tips om hygge en fika in je huis te halen

De belangrijkste punten om hygge en fika in je huis te creƫren zijn:

  • Goed gezelschap
  • Lekker eten en drinken
  • Ontspanning en comfort
  • Een fijne plek
  • Vrije tijd goed besteden

Maar hoe creƫer je dit dan in huis? Dat ga je nu ontdekken met onze 4 tips :-).

Tip 1: Hyggekrog en hyggesokker

Hyggewatte? Hyggekrog betekent niets minder dan een dekenfort! Creƫer door middel van dekens, plaids en tapijtjes een heus fort waar je je lekker kunt terugtrekken. Super leuk om met kinderen te maken. Shop bijvoorbeeld een grand foulard om je dekenfort compleet te maken. Hyggesokker zijn comfortabele sokken, wij zouden ze huissokken noemen. Deze mogen zeker niet ontbreken voor je perfecte hygge-moment.

Tip 2: Less is more

Een Scandinavisch interieur is zonder veel prullaria en felle kleuren. Zorg dus voor een ruimte met neutrale, rustige kleuren. Natuurlijk kun je de ruimte voor jouw fika (koffie)momentje wel aankleden met fijne kussens, bijvoorbeeld van het Deense merk Bungalow. Kleuren als grijs, beige en wit passen goed bij een Scandinavisch interieur.

hygge en fikka in je interieur

Tip 3: Natuurlijke en zachte materialen

Bij Scandinavische designs zie je vaak invloeden vanuit de natuur. Organische vormen of strakke lijnen. Hout is een materiaal dat veel terugkomt bij deze stijl. Er is niks zo fijn als dekentjes, vloerkleden, kussens en plaids van natuurlijke materialen om gezelligheid te creƫren. Of je nu kiest voor wol of katoen, alles kan. Voor extra luxe kies je voor een plaid van alpacawol of plaid van cashmere.

Tip 4: Comfort en sfeer bij hygge en fika

Het is heel fijn om na een lange dag thuis te komen in een gezellig en sfeervol huis. Even een rustig moment nemen voor jou, met een lekker bakkie koffie of thee voor jouw fika moment. Een zitje bij het raam, een luie stoel vol lekkere kussens en dekens. Een heerlijke wollen plaid van het Zweedse merk Klippan is hierbij bijna een must. En een tafeltje met fijne geurkaarsen erop of een mooie schemerlamp creƫren ook sfeer. Zacht licht is hierbij essentieel. Zeker als je ogen al de hele dag naar blauw licht van een scherm hebben gekeken.

Conclusie hygge en fika in je huis

Heb jij al een hygge sfeer in huis? En neem jij genoeg fika momentjes? We hopen dat je na het lezen van deze blog geĆÆnspireerd bent geraakt om van je huis een fijne plek te maken en op tijd een momentje voor jezelf te maken.

Kleur in je interieur magazine
[arpw thumbnail="true" limit="3" date="true" excerpt="true" excerpt_length="10" thumbnail_size="full"]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ons nieuwe e-magazine:
Kleur in je interieur

Wil je graag hulp bij het toevoegen van kleur aan je interieur? Laat je inspireren door de ideeƫn in het Inspiratie E-magazine 'Kleur in je interieur'. Door de tips uit dit e-magazine toe te passen ben jij straks trots op je eigen mooie huis en stap je iedere dag een fijn en warm interieur binnen. Want met kleur maak je van je huis een eigen thuis.
Vraag het E-magazine gratis aan

*Een kleine waarschuwing: het downloaden van dit e-magazine kan zorgen voor enthousiasme en hebberigheid. Je vindt gelukkig in het e-magazine ook de nodige links waarmee je de mooiste producten direct in de webshop kunt bestellen.
Ook ontvang je van ons 2 keer per maand de nieuwste interieurtips, zodat je steeds weer nieuwe inspiratie krijgt voor jouw interieur.