Grafische plaids van ontwerpster Tina Ratzer

blog plaids tina ratzer plain beat

Plaids en kussens met een grafisch patroon met een twist

Zoals jullie wel weten hebben we al een tijdje de grafische plaids van Tina Ratzer in ons assortiment, één van onze mooiste collecties. Het leek me daarom leuk om wat achtergrond informatie te vertellen over deze plaids, waar ze vandaan komen, het verhaal achter het design en de maakster.

Grafisch met een twist

Je ziet veel grafische patronen in het interieur, zowel in woonaccessoires zoals kussens en plaids, maar bijvoorbeeld ook in behang. Grafisch is stoer, spannend en makkelijk te combineren.
De ontwerpster van deze serie plaids, Tina Ratzer, heeft zich laten inspireren door al dat grafische maar heeft er wel haar eigen draai of twist aan gegeven. Haar ontwerp heet Twist a Twill. Het textiel ontwerp bestaat uit driehoekjes maar er zit steeds een twist in, net even een onregelmatigheid in de rangschikking van de driehoeken. Dat maakt het extra spannend, niet dat hele regelmatige van de driehoekjes naast elkaar. Prachtige plaids in vele kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een plaid in grijs, groen, of geel.

groene plaid grafische Tina Ratzer

Merinowol

De plaids zijn gemaakt van (diervriendelijk geproduceerde) merinowol. Merinowol wordt tegenwoordig ook veel gebruikt voor outdoor kleding omdat het warm houdt maar ook goed vocht doorlaat. Daarnaast kriebelt het niet of nauwelijks (of iets kriebelt is trouwens erg persoonlijk). Ik vind het gevoel van de dikte van deze plaids altijd goed vergelijkbaar met die ouderwetse wollen dekens van vroeger.

Tina Ratzer

Tina Ratzer studeerde textiel design en weven aan de Design School Kolding in Denemarken. In 1999 richtte ze haar eigen studio ratzer.dk op. Tina Ratzer werkt veel met geometrische patronen en brengt altijd een evenwichtige kleurstelling aan in haar ontwerpen. Haar ontwerpen liggen in musea over de hele wereld zoals het Kunstindustrimuseet in Kopenhagen, het MOMA en het Cooper-Hewitt National Design Museum in New York en het museum of Contemporary Art in Chicago.

rode plaid Tina Ratzer

Nieuwe collectie 2020

Helaas zijn de bovengenoemde plaids niet meer in ons assortiment. Maar gelukkig heeft Tina Ratzer in het voorjaar van 2020 een nieuwe serie plaids ontworpen. Een serie van zes plaids met een mooi blokkenpatroon. Deze serie heet Plaid Beat. Plain Beat is de moderne versie op de traditionele ruiten.

Het nieuwe ontwerp van Tina Ratzer in 100% wol is in veel opzichten een karakteristiek Ratzer-ontwerp. Ze slaagt erin een goede balans tussen het produceren van iets bestaand te ontwerpen, een plaid, waar ze een twist aan geeft en iets toevoegt dat is nog niet eerder gezien. Met verwijzingen naar een klassieke geruite plaid is ze enerzijds gegaan voor herkenbaar, maar met een speelse en ritmische uitdrukking wat terug te vinden is in de naam: Plain Beat, vrij vertaald Eenvoudig Ritme.

De Plain Beat plaids zijn jacquard geweven, waardoor het mogelijk is een figuratief patroon te ontwikkelen. Het garen wisselt tussen het bovenoppervlak en de onderkant waar de vierkanten van kleur veranderen. Dit zorgt voor een variatie in de reflectie van het licht, wat betekent dat de kleuren verschillende tonen spelen. Er zijn daarbij ook steeds twee verschillende kleuren in hetzelfde vierkant gebruikt.

Tina Ratzer legt haar inspiratiebron uit: “Geruite patronen hebben me altijd gefascineerd en als wever voelt het werken met zulke patronen als een heel natuurlijk proces. De inspiratie voor het ontwerp komt van een aantal schetsen in verschillende tinten die al vele jaren in mijn deur hangen. Ze waren van een decoratief werk dat ik in 2004 voor het Danish Design Center heb gemaakt. Het werk in kwestie was 100 m2 in grootte, was gepixeld in zijn uitdrukking als enorm vlechtwerk van stukken textiel van 10 cm breed. Het was een soort oversized geweven kleed”.

Tina Ratzer zegt verder zelf over haar ontwerp: “De serie Plain Beat is in essentie intimiteit gegoten in een kubistische structuur. Het gevoel, de warmte, de rust en gezelligheid maakt deze serie inherent een essentieel onderdeel  van elk huis, groot of klein, oud of modern”. Je vindt ze in de webshop bij de Silkeborg plaids omdat Silkeborg Uldspinderi de weverij is waar de Tina Ratzer plaids worden geweven.

blauw grijs plaid blokken merino wol

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting**Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.