De wollen plaids uit Ierland van John Hanly
De eerste plaids die ik een aantal jaar geleden inkocht voor mijn webshop Ookinhetpaars kwamen van het Ierse bedrijf John Hanly en het zijn voor mij nog steeds één van de meest geliefde collecties uit mijn hele assortiment. Het leek me daarom leuk om in deze blog wat meer te vertellen over dit prachtige Ierse bedrijf.
Het familiebedrijf John Hanly bestaat sinds 1893. Het bedrijf heeft altijd onder de leiding van de familie Hanly gestaan en Brian Hanly is nu de vierde generatie en directeur. De weverij John Hanly ligt in Ballyartella Woollen Mills, 5 kilometer van Nenagh in County Tipperary, Ierland. Het verhaal van John Hanly begint zo: Voordat hij naar Ballyartella vertrok, exploiteerde Denis Hanly en zijn zoon John een aantal weefgetouwen in South County Tipperary, ongeveer 40 kilometer van Nenagh. In 1893, het jaar van de start van het bedrijf, verhuisden de Hanly’s hun machines naar Ballyartella. Ze namen daar een leegstaande molen aan de rivier de Nenagh in gebruik. Een groot schoepenrad zorgde voor het vermogen dat nodig was om de machines te bedienen. Hier begonnen ze met het weven van stoffen voor de lokale afnemers. De weverij John Hanly was geboren!
Wollen stoffen
De activiteiten werden uitgebreid met spinnen en kaarden en de belangrijkste producten waren stoffen en flanellen lakens. Op dat moment werden alle producten in Ierland en het Verenigd Koninkrijk verkocht onder leiding van de zoon van de oprichter, John Hanly. Zo draaide het bedrijf vele jaren. Lokale boeren brachten hun vachten naar de molen voor verwerking. Spinnen, kaarden en weven vond plaats in de molen van zes verdiepingen.
Het voortbestaan van John Hanly in gevaar…
In 1950 werd het bedrijf getroffen door een grote ramp. Er brak vuur uit en de fabriek brandde vrijwel tot de grond toe af. Het huis van John Hanly dat naast de molen stond werd ook verwoest door de vlammen. Een overblijfsel van twee verdiepingen was alles dat overbleef van de oorspronkelijke zes verdiepingen van de molen. Dit stuk is behouden en wordt nu gebruikt om het garen voor het weven in op te slaan.
Het weven van wollen stoffen
Na de brand en met de wederopbouw werd besloten om te stoppen met het spinnen en kaarden en het bedrijf John Hanly ging zich uitsluitend concentreren op het weven, een activiteit die weer uit vrijwel niets moest worden opgebouwd. Daarna ging het gelukkig snel bergopwaarts. Het bedrijf trok in de jaren 50 voor het eerst een full-time ontwerper aan en begon met het weven van verschillende dessins voor in stoffen voor de kledinghandel. In de vroege jaren 60 werkte John Hanly samen met twee andere Ierse textielfabrieken om hun wollen stoffen naar het vasteland van Europa en de VS te exporteren. Na vele jaren van succesvolle samenwerking tussen de bedrijven gingen ze ieder weer hun eigen weg. John Hanly had hiermee wel zeer nuttige contacten opgebouwd in de juiste economische markten. Vanaf de vroege jaren 70 verhandelt John Hanly zijn stoffen in Duitsland, Italië, Frankrijk, België, Nederland, UK, USA en Japan. Tegenwoordig zitten daar ook landen als Korea, Australië en heel Scandinavië bij.
Lamswol voor plaids en kleding
Tegen het eind van de jaren 70 introduceerde het bedrijf zijn eerste collectie lamswollen plaids en sjaals. Maar toch waren in die tijd de stoffen de belangrijkste producten die door John Hanly werden geproduceerd. Van de stoffen is ongeveer 75% van de productie voor het gebruik in dameskleding en 25% voor mannenkleding. De belangrijkste toepassingen van de wollen stoffen zijn damesjassen en rokken en voor mannen sportjacks. John Hanly verkoopt het grootste deel van zijn stoffen aan ontwerpers en bekende kledingmerken over de hele wereld.
Wollen plaids
Tijdens de jaren 90 was de vraag naar wollen sjaals en wollen dekens zo groot dat extra opslagruimte werd gebouwd. Dit zorgde er voor dat alle sjaals en plaids die John Hanly maakt makkelijk opgeslagen kunnen worden, wachtend op verzending naar de afnemers.
Met de groei van de plaids en sjaals is de verdeling van productie van stoffen enerzijds en de plaids en sjaals aan de andere kant nu 50/50.
Het bedrijf John Hanly zegt: ‘We zijn trots op onze tradities. We garanderen dat onze producten van uitstekende vakmanschap, uitmuntende kwaliteit en tijdloze schoonheid zijn.’ Na nu een aantal jaren de plaids van John Hanly te kennen, kan ik daar alleen maar helemaal mee eens zijn.
Heel hoog op mijn verlanglijstje staat dan ook een bezoek aan dit bedrijf. Het lijkt me fantastisch om een keer te mogen kijken hoe de plaids worden geweven, zelf te zien hoe de molen er nu uitziet en om kennis te maken met Brian Hanly, de 4de generatie Hanly. Het komt er vast een keer van, zo ver is Ierland toch niet. Vooralsnog staat Ierland op ons vakantielijstje voor 2017! Daar zijn we intussen geweest en lees hier de blog over het bezoek aan John Hanly.
- pure wol, of wel scheerwol of schapenwol genoemd. Lekkere stoere, dikke dekens.
- lamswol, dunne soepelvallende plaids
- mohair, heerlijk dik en lekker zacht in de mooiste kleuren
- cashmere, superzacht en een mooie gemiddelde dikte.