Tips voor een duurzaam interieur
Een duurzaam interieur voor een beter milieu
Duurzaamheid en milieubewustzijn, het zijn termen die de laatste jaren steeds vaker voorbij komen. En niet zonder reden, want de mens zorgt er met zijn handelen voor dat de aarde het steeds moeilijker krijgt. Willen we onze planeet ook voor volgende generaties leefbaar houden dan zullen we toch echt aan het milieu moeten denken en bij bepaalde beslissingen aspecten als duurzaamheid moeten laten meewegen. Wij geven je tips voor een duurzaam interieur.
Inhoudsopgave
- Geef meubels een tweede leven
- Kies voor hergebruik
- Tweedehands online winkelen
- Kijk voor je interieur naar de lange termijn
- Duurzame materialen hebben de toekomst
- Biologische stoffen
- Op zoek naar fairtrade voor je interieur
- De inrichting van de slaapkamer
- Een duurzame babykamer voor je kleintje
- Een tweede leven voor de ledikantdeken
- Waar moet je op letten voor een duurzaam interieur?
- Goede arbeidsomstandigheden, goede producten
- Pure materialen zijn de beste keuze
- Duurzame producten passen bij een duurzame levensstijl
- Duurzaam in meerdere opzichten
Geef meubels een tweede leven
Een goede manier om het milieu te ontzien is het beperken van de afvalberg. In Nederland worden jaarlijks vele tonnen aan afval verwerkt. Soms kan dat niet anders, maar soms kunnen spullen nog best een tweede leven krijgen. Je kunt bijvoorbeeld aan duurzaamheid doen door een bankstel opnieuw te laten bekleden. Je kunt een tafel of kastje een nieuw likje verf geven in een kleur die past bij een nieuw interieur zodat je de items kunt hergebruiken in plaats dat je ze naar de vuilstort brengt. Je hoeft echt niet super handig te zijn om meubels te “pimpen”. Hiervoor kun je op het internet ook veel inspiratie opdoen, er zijn instructiefilmpjes en beschrijvingen te vinden waarin wordt uitgelegd hoe je een bank of tafel aan een tweede leven kunt geven.
Kies voor hergebruik
Ben je wel eens bij een kringloopwinkel geweest? Zo niet dan moet je dat zeker eens doen. Je zult er versteld van staan wat een leuke spullen je er kunt vinden voor je interieur. Wil je een duurzaam interieur dan is een bezoek aan een winkel voor hergebruik van spullen zeker een aanrader. Sommige artikelen zijn niet lang gebruikt of de vorige eigenaar is er erg zuinig op geweest. Zoek je een nieuw bankstel, een nieuwe stoel, een leuk tafeltje of kastje, dan kun je in een kringloopwinkel vaak prima slagen. En de artikelen zijn uiteraard een stuk goedkoper dan wanneer je deze nieuw zou moeten kopen. Veel kringloopwinkels hebben een bezorgservice, dus ook als je dat leuke bankje niet zelf kunt vervoeren kun je het kopen en voor een vaak zeer schappelijk bedrag thuis laten bezorgen. Andersom kun je natuurlijk spullen die jij niet meer gebruikt of die niet meer in je interieur passen aanbieden aan de kringloopwinkel zodat er wellicht iemand anders nog plezier van kan hebben.
Tweedehands online winkelen
Ben je op zoek naar “nieuwe” spullen voor je interieur? Kijk dan eens op verkoopsites zoals Marktplaats of struin de honderden Facebookgroepen af waar mensen hun gebruikte spullen aanbieden. Misschien vind je daar dat leuke kastje, die geweldige lamp of dat leuke kleed voor onder de salontafel. Zo krijgen spullen een tweede kans in plaats van dat ze worden weggegooid. Soms worden meubels en accessoires gratis aangeboden, soms betaal je er een klein bedrag voor. Maar het is in alle gevallen goedkoper dan nieuw kopen. En als je op deze manier precies vindt wat je zoekt dan is er sprake van dubbele winst.
Kijk voor je interieur naar de lange termijn
Ga je een kamer in je woning opnieuw inrichten, kijk dan ook naar de lange termijn. Kies liever geen meubels en accessoires die misschien nu helemaal hip zijn, maar waar je wellicht over een jaar alweer op bent uitgekeken. Als je kiest voor rustige tinten die gemakkelijk met elkaar te combineren zijn is de kans groot dat je vele jaren met je spullen kunt doen. De collectie van
Ookinhetpaars.nl is daar ook voor een groot deel op gericht. Een duurzame inrichting betekent ook dat je goed op je investeringen let. Liever iets meer uitgeven aan een deken of kussen waar je lang van kunt genieten dan aan een accessoire dat al na een korte tijd weer verveelt en dus vervangen moet worden.
Duurzame materialen hebben de toekomst
Ga je toch liever voor nieuwe meubels of accessoires? Dan kun je ook een keuze maken die in het voordeel is van het milieu. Kies voor duurzame materialen. Dat geldt zowel voor hout als voor stoffen. Hout dat komt van bomen die speciaal voor de houtindustrie worden gekweekt is een stuk duurzamer dan tropisch hardhout waarvoor bossen worden gekapt die een aanslag zijn op de flora en fauna. Steeds meer winkels, zowel fysieke winkels als online webshops, kiezen ervoor om hun assortiment, of een groot deel ervan, te laten bestaan uit artikelen die gemaakt zijn van materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Door deze keuzes te maken geef je een duidelijk signaal, ook aan je omgeving, dat het milieu je aan het hart gaat. Wie weet kun je vrienden en familie inspireren om ook over milieuaspecten na te denken als ze meubels of accessoires voor hun woonkamer of andere vertrekken willen aanschaffen.
Biologische stoffen
Als je bij het inrichten van de woning het milieu wilt ontzien, dan is het belangrijk dat je nadenkt over stoffen die worden gebruikt. Wist je bijvoorbeeld dat bij de productie van wol soms veel dierenleed komt kijken en dat het ook lang niet altijd gunstig is voor ons milieu? Wol wordt in veel gevallen niet duurzaam geproduceerd. In een duurzaam interieur past dan ook een bewuste keuze voor biologische wol. Deze wol wordt op een diervriendelijke en milieubewuste manier geproduceerd. Deze wol wordt gebruikt voor kleding zoals truien en vesten, maar ook voor interieur accessoires waaronder spreien, dekens en kussens. Als je aan de slag gaat met een duurzaam interieur voor je woning dan is het dus een goed idee om ook over dit aspect na te denken. Wol, en ook katoen die duurzaam en diervriendelijk is geproduceerd, draagt vaak het GOTS keurmerk. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Als een product dit keurmerk heeft weet je zeker dat je een duurzaam geproduceerd artikel in handen hebt. De schapen die deze wol produceren moeten in alle opzichten diervriendelijk worden gehouden. Het scheren moet plaatsvinden volgens strenge protocollen. Bij het verwerken van het textiel mogen geen chemische schadelijke stoffen worden gebruikt en tot slot moeten de arbeiders die bij het gehele proces betrokken zijn, een eerlijk loon verdienen. De stof die het GOTS keurmerk draagt is dus in alle opzichten positief voor mens, dier en milieu.
Op zoek naar fairtrade voor je interieur
Wil je jouw interieur een duurzaam uiterlijk geven, dan ga je natuurlijk op zoek naar artikelen die daarbij passen. Na je bezoek aan de kringloopwinkel en een dagje klussen met verf om meubels in een nieuw jasje te steken, ontbreken er misschien nog wat accessoires. Als je die nieuw moet aanschaffen kun je ook daarbij het milieu in het oog houden. Kies bijvoorbeeld voor de fairtrade producten van Elvang, een Deens kwaliteitsmerk voor plaids en kussens. De grondstoffen die Elvang gebruikt zijn geproduceerd volgens strenge normen. Dan gaat het niet alleen om het milieuvriendelijk verwerken van wol, maar ook om het diervriendelijk verwerven van de wol. Je kunt schapen bijvoorbeeld op twee manieren scheren: Zorgzaam en rustig, met oog voor het dier, of met één oog op je horloge omdat je weet dat je er binnen een bepaalde tijd een x-aantal moet hebben geschoren. De tweede methode verdient uiteraard niet de voorkeur. Het scheren van de wol wordt op deze manier voor dieren een heel nare ervaring waardoor hun levensgenot ernstig wordt geschaad. Veel schapenrassen moeten worden geschoren, om de simpele reden dat hun vacht anders te dik wordt waardoor ze zullen sterven. Maar je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit op een zo diervriendelijk mogelijke manier te doen. Elvang, waarvan je de producten terugvindt bij Ookinhetpaars.nl, heeft dit goed begrepen. De prachtige kussens en heerlijk zachte en warme dekens van dit kwaliteitsmerk voldoen aan de hoogste fairtrade normen. Deze producten passen dan ook prima in een duurzaam interieur.
De inrichting van de slaapkamer
Een duurzame inrichting hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot de woonkamer. Ook in de slaapkamer kun je je heerlijk uitleven. Weg met die synthetische kussens en beddengoed. Kijk eens om je heen en ontdek dat er prachtige producten zijn die gemaakt zijn van biologische materialen. Deze producten passen prima op je slaapkamer want behalve duurzaam zijn ze ook nog eens geweldig leuk. Zo is slapen onder een wollen deken erg prettig. Wol ademt dus het is nooit te warm, maar wel behaaglijk warm omdat wol natuurlijk ook goed isoleert.
Voor de kinderkamer kun je onder andere terecht bij de collectie van La Cerise sur le Gateau. Met recht “de kers op de taart” als het gaat om grappige, lieve en opvallende kussens die prima passen in de babykamer of de kinderkamer. Alle producten van dit merk zijn gemaakt op een duurzame manier. Er wordt gebruik gemaakt van duurzaam geproduceerde materialen. Alle producten van La Cerise sur le Gateau hebben het Oeko-tex keurmerk. Dit betekent dat de grondstoffen van deze in Portugal gemaakte kussens geen schadelijke stoffen bevatten. Zowel de mens als het milieu worden gespaard bij het maken van de producten. Ookinhetpaars.nl steunt deze denkwijze van harte en daarom bevelen wij deze kussens van harte aan voor een duurzaam milieu.
Een duurzame babykamer voor je kleintje
Verwachten jullie een kindje? Dan denken jullie misschien wel eens “in wat voor wereld groeit onze zoon of dochter straks op”. Is de aarde over enkele decennia nog wel leefbaar voor de generatie na ons en voor de generaties die daarna komen. Je kunt een bijdrage leven aan een duurzame wereld door de babykamer met meubels en accessoires in te richten die op een milieuvriendelijke manier zijn gemaakt. Bij het uitzoeken van de meubeltjes kun je daar al op letten. Een doorgroeikamer, waar het kindje ook na de babytijd nog geruime tijd “vooruit kan” met het interieur van zijn of haar kamer, is al een goede keuze. Ook bij de keuze voor de accessoires kun je rekening houden met duurzaamheid en het milieu. Kies bijvoorbeeld voor de ledikant- en wiegdekens van Klippan. Deze dekens zijn gemaakt van duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerde katoen. Je hebt ruime keuze in zowel heerlijk zachte en mooi gedecoreerde dekens voor in de wieg als in grappige dekens voor het ledikantje van je kleintje als hij de wieg is ontgroeid. Klippan is een gerenommeerd merk uit Zweden dat zijn sporen inmiddels ruimschoots heeft verdiend als het gaat om een duurzaam interieur.
Een tweede leven voor de ledikantdeken
Omdat de wieg- en ledikantdekens van Klippan van topkwaliteit zijn, gaan ze jaren mee. Je kunt de ledikantdeken natuurlijk gebruiken voor het bedje van een jonger broertje of zusje. Maar de ledikantdekens zijn multifunctioneel. Je kunt ze ook gebruiken als speelkleed in de woonkamer. Je kunt de deken in de auto leggen op de achterbank zodat de kinderen er lekker onder weg kunnen kruipen om misschien een dutje te doen tijdens een lange rit. Ook tijdens het televisie kijken of als je kind zich niet zo lekker voelt is de Klippan deken heerlijk voor op de bank. De ledikantdeken kan natuurlijk ook mee verhuizen als je kind in een “grotemensenbed” gaat slapen. De vertrouwde deken uit het ledikantje houdt hem of haar lekker warm en zal een vertrouwd gevoel geven omdat je kind er al wat jaartjes onder heeft geslapen in het ledikantje.
Waar moet je op letten voor een duurzaam interieur
Als je producten wilt gebruiken die op een milieuvriendelijke manier zijn gemaakt dan kun je op een paar dingen letten. Eén daarvan, en tegelijk de makkelijkste, is het keurmerk. Er zijn meerdere keurmerken die producten kunnen hebben waaruit blijkt dat ze op een duurzame manier zijn geproduceerd. De bekendste daarvan is fairtrade. Fairtrade betekent letterlijk “eerlijke handel”. Maar het gaat niet alleen om het betalen van een eerlijke prijs aan de katoenplukkers, de schapenscheerders of de wolspinners. Er komt meer bij kijken. Want fairtrade wil ook zeggen dat de schapen die de wol “produceren” een goed leven hebben. Ze grazen lekker buiten in de wei en worden als de tijd daar is op een diervriendelijke manier geschoren. Een schaap dat op een verantwoorde manier van zijn wollen jas wordt ontdaan zal na afloop van de scheerbeurt als bevrijd de wei weer in huppelen, blij dat hij van zijn vrachtje is verlost. En daar gaat het natuurlijk om.
Goede arbeidsomstandigheden, goede producten
Niet alleen dierenwelzijn is belangrijk. Ook de omstandigheden van de arbeiders in de ateliers zijn belangrijk. In veel landen worden vooral meisjes en vrouwen nog flink uitgebuit. Ze maken lange dagen en werken onder zeer slechte omstandigheden. En voor dat harde werken krijgen ze ook nog eens zeer slecht betaald. Daar wil Ookinhetpaars.nl natuurlijk niet aan meewerken. Daarom kijken we bij het selecteren van de producten in onze webshop altijd naar de wijze van produceren. Of een product mooi en betaalbaar is, is voor ons niet doorslaggevend. Liever kiezen we voor duurzaam, wat dan misschien iets duurder is, maar waar je als koper wel een goed gevoel bij krijgt. Daar komt bij dat onze producten voor een duurzaam interieur vaak jarenlang meegaan. Dit maakt de prijs – kwaliteit verhouding heel gunstig.
Pure materialen zijn de beste keuze
Als je kleden, dekens, kussens en spreien koopt, let er dan op dat ze gemaakt zijn van natuurlijke en pure materialen. Katoen, wol en vilt zijn hier goede voorbeelden van. Kunstmatig geproduceerde materialen zijn een stuk minder goed voor het milieu omdat de productie een grote belasting is voor de omgeving. Daarnaast zijn deze materialen vaak ook een stuk minder duurzaam. Als je een deken koopt van goedkoop synthetisch materiaal is de kans groot dat je die na een relatief korte tijd en slechts een paar keer wassen kunt weggooien. De kleuren zijn doorgelopen, het materiaal is vervilt en de deken is gewoon niet mooi meer. Die leg je niet meer op de bank als er bezoek komt. Met een beetje geluk belandt hij op de speelkamer voor de kinderen, maar in veel gevallen verdwijnt zo’n deken of kussen al na korte tijd op de afvalberg. Zonde, zowel van je investering als voor het milieu. Kies je voor echte wol of echte katoen dan zal je merken dat die mooie deken ook echt mooi blijft. Wanneer je de voorschriften voor reiniging stipt opvolgt kan een deken van duurzaam materiaal vele jaren lang meegaan.
Duurzame producten passen bij een duurzame levensstijl
Mensen die kiezen voor een duurzame inrichting van hun woning zijn vaak ook de mensen die ook in andere opzichten op het milieu letten. Niet zomaar dingen weggooien, bij het boodschappen opletten wat er nog in huis is en niet zomaar de winkelwagen vol gooien. Zuinig zijn met water en energie, afval scheiden. De verwarming niet meteen hoger zetten, maar liever een warme plaid om je heen slaan. Het zijn allemaal aspecten die bijdragen aan een beter milieu. Als je dan ook met de inrichting van je woning hier een bijdrage aan kunt leveren is dat natuurlijk mooi meegenomen. En gelukkig kan dat ook heel goed, zonder dat je er excessief veel geld aan hoeft uit te geven. Duurzaam is niet hetzelfde als duur. Duurzaam betekent in de eerste plaats dat je producten koopt van goede kwaliteit waar je lang plezier van zult hebben.
Duurzaam in meerdere opzichten
Als je kiest voor duurzame producten dan kies je niet alleen voor het milieubelang. Er zijn meer voordelen. Duurzame producten voor je inrichting zijn geproduceerd zonder schadelijke chemische middelen voor mens en milieu. Bij de productie van grondstoffen die geen milieukeurmerk hebben worden soms chemicaliën gebruikt die ernstige schade toebrengen. Dit geldt zowel voor de mensen die ermee moeten werken als voor de omgeving. Het oppervlaktewater en de bodem worden er soms zo ernstig door vervuild dat alle leven uiteindelijk verdwijnt. Als jij daar niet aan mee wilt werken dan kies je voor duurzaam. Als je je realiseert wat de gevolgen zijn voor het milieu en voor onze toekomst dan is kiezen voor duurzaam eigenlijk niet meer dan logisch. Dat doe je gewoon. Voor jezelf, maar ook voor de generaties die na ons komen en voor wie we de Aarde toch een beetje netjes moeten achterlaten.