Alles over vloeren en plinten

blog plinten en vloeren

Een mooie vloer

Bij de inrichting van je huis is één van de belangrijkste aspecten je vloer. Een vloer is erg bepalend voor de uitstraling van je huis. Daarnaast moet een vloer voldoen aan de eisen die je stelt. Welke eisen je hebt, hangt sterk af van de levensfase waarin je je bevindt. Heb je kinderen dan zul je misschien een vloer kiezen waar je niet snel vlekken op ziet en die makkelijk schoon te maken is. Ben je wat ouder, dan wil je niet een te gladde vloer in verband met risico op uitglijden. Een jong stel dat net samenwoont kiest misschien gewoon voor een hele hippe vloer waarbij de keuze niet wordt bepaald door specifieke praktische eisen.

En zoals ik al zei, het soort vloer is ook bepalend voor de look en uitstraling die je je huis wil geven. Kies je voor modern of klassiek? Ga je voor design of juist een landelijke uitstraling? En welk materiaal past daar dan bij?

Wij hebben een jaren 30 huis en daar past een mooie houten vloer toch het beste bij vind ik. Rechte lange planken of een echte visgraat. Allebei prachtig en heel goed passend bij de oude details die ons huis rijk is.

Bij het kiezen van een nieuwe vloer komt natuurlijk ook een belangrijke vraag om de hoek kijken. Ga je ‘m zelf leggen of laat je het doen? Het eerste heeft natuurlijk het voordeel dat het je geld bespaart. Uiteraard moet je wel een beetje handig zijn. Gelukkig is er op internet en bij winkels waar je een houten vloer kunt kopen veel informatie te vinden. Van het materiaal tot de benodigdheden die je nodig hebt voor het bevestigen. Wel zo relaxed is het laten leggen van de vloer door een specialist. Een vakman komt langs en het is vaak in een dag of zelfs halve dag gedaan. Je weet zeker dat het goed gebeurt en je kan snel genieten van je nieuwe vloer.

vloer plinten

En de plinten…

Wat me opvalt als iemand al een tijd geleden is verhuisd, is het ultieme sluitstuk van het helemaal af maken van de inrichting. Juist, de plinten. De vloer ligt er keurig bij, de meubels staan op zijn plaats en o ja die plinten. Die komen wel. En komen wel, en… Vervolgens duurt het soms wel jaren voordat de plinten worden bevestigd. Ik vind dat enorm zonde. Een mooie plint passend bij de vloer maakt het helemaal af. Daarnaast beschermt een plint de onderkant van je muur (denk aan de stofzuiger die er tegenaan botst). In ons jaren 30 huis en passend bij onze visgraat vloer, kies ik voor de monument plint. Wat mij betreft maakt zo’n monument plint de vloer helemaal af. Zeker ook omdat het afgeronde randje aan de bovenkant terug komt in alle deuren van ons huis. Ik hou van dat soort details.

plint monument

Blij met onze vloer

Intussen genieten wij alweer een jaar of vier van onze mooie houten vloer. Hij ligt over vrijwel de hele beneden vloer behalve in de gang. We hebben een halfopen keuken en zelfs daar ligt de houten vloer. Ik was bang dat dat niet zo praktisch zou zijn maar dat valt echt heel erg mee. De vloer ziet er nog geweldig uit. En het enige wat we doen is stofzuigen en heel af en toe de vloer dweilen met een onderhoudszeep.

Ik hoop dat ik je met deze blog tips en inspiratie heb gegeven voor het kiezen van de juiste vloer (en de juiste plint!).

keukenvloer 

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting**Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.