Wollen dekens, de trend van 2016

wollen dekens trend 2016

Najaarstrend 2016: wollen dekens

We vechten er nog net niet om want we hebben er genoeg: Wij zijn echt een dekentjes gezin, het hele jaar door. Dus heus niet alleen in de herfst en winter. Vroeger lagen de wollen dekens misschien alleen op de bedden maar inmiddels kijkt er niemand meer op van een warme mooie deken op de bank of stoel.
De oudere generatie verlangt er naar terug, de wollen dekens van weleer. Dat hele gevecht met een dekbed en een dekbedovertrek is niks voor ze. Zij willen weer gewoon een laken en een wollen deken, net als toen. Ik snap dat wel, zelfs onder een dekbed kun je het nog wel eens koud/fris hebben of juist te heet maar onder een wollen deken zal je dat niet gebeuren. Natuurlijk leggen we er dan gewoon wat over heen maar dat wordt dan al vaak weer meteen te warm. Een dubbel dekbed is voor sommige mensen weer net te zwaar… en zo zitten er aan die ogenschijnlijke briljante uitvinding van het dekbed ook weer nadelen.

Wol is een natuurproduct, ademt en is duurzaam. Kom daar bij een synthetische deken zoals fleece maar eens om. Ik geef toe, ik haak nog wel eens een deken van goedkoop (acryl) garen maar echt prettig in het gebruik zijn die gehaakte dekens niet. Waarom niet? Je gaat er enorm onder zweten want de ademen niet. Je transpireert natuurlijk altijd en een natuurlijk product laat die overtollige warmte door, een synthetisch product niet. In het gebruik zijn de wollen plaids dus vele malen fijner dan dekens van welke kunstvezel dan ook.

Pure materialen zijn weer helemaal hip en daarmee is de weg voor de wollen deken toch zeker ook weer open? Bewustere keuzes maken, natuurlijke materialen, duurzaamheid… de trendwatchers hebben er de mond vol van dus het kan bijna niet anders dan dat we met z’n allen binnen afzienbare tijd weer lekker onder de wol kruipen toch?

wollen deken blauw

Waarom een wollen deken?

Waarom je een wollen deken zou moeten kopen? Laten we als voorbeeld een plaid van alpacawol nemen, die je op de foto hierna ziet.

blauwe plaid alpacawol
Alpaca wordt gezien als 1 van de beste wolsoorten die er zijn. De goede eigenschappen van alpacawol zijn dan ook.

Het…

  • irriteert veel minder op de blote huid, alpaca is hypoallergeen.
  • heeft een isolerende werking (30% warmer dan hetzelfde gewicht aan schapenwol)
  • is thermisch, dus in de zomer verkoelend en ’s winters lekker warm
  • is sterk en pluist niet
  • is 4 keer minder slijtgevoelig dan scheerwol
  • bevat geen vet of olie en ruikt niet
  • heeft volume en springt terug wanneer er in gedrukt wordt
  • bevat geen vocht en is bestand tegen zonnestraling (verkleurt niet)
  • krimpt niet na het wassen
  • is er in mooie, stoere kleuren
  • kan vermengd worden met andere natuurlijke vezels zoals schapenwol
  • kan gemakkelijk gekleurd worden in ieder gewenste kleur zonder de glans te verliezen
  • is licht en heel zacht, kriebelt niet

Om maar eens een aantal redenen te noemen! Eigenlijk zou je je beter af kunnen vragen waarom je geen wollen deken zou moeten kopen. Natuurlijk, de prijs is hoger dan voor een synthetische fleece maar na het lezen van deze goede eigenschappen zou dat geen obstakel meer kunnen zijn toch? Een goede wollen deken kan een leven lang mee gaan! Kijk maar naar de wollen dekens van toen die nu als warme broodjes van de toonbank kringloopwinkels gaan.

deken blauw slaapkamer

Gun jezelf een heerlijke wollen deken, je hebt er op veel momenten plezier van. Zelfs in de zomer zou ik ‘m in de buurt houden want er komen beslist nog kille avonden, dan sla je snel een wollen deken om en kun je lekker buiten blijven zitten. Ook op bed kun je ‘m in de zomer best zo nu en dan gebruiken. Je dekbed is te warm, ‘naakt’ wil je niet liggen en dat hoeft dus ook niet. Een wollen deken geeft precies de warmte die je nodig hebt want de rest voert hij gewoon af.

Ik kan er zowel op mijn bed als op de bank, op een regenachtige zondagmiddag enorm van genieten.

deken bed blauw
Deze blog is geschreven door Lynda Hovens, blogster bij Showhome. Lynda houdt erg van alles wat met interieur te maken heeft en schrijft daar heel graag over. Ze is altijd op de hoogte van de laatste trends doordat ze veel zit te neuzen in de woonbladen en op blogs en websites. Neem eens een kijkje op haar blogs.

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting*



*Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.