Milieuvriendelijk je huis inrichten? Dit zijn duurzame stoffen

blog duurzame stoffen

Milieuvriendelijk je huis inrichten? Lees snel verder voor onze tips!

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons leven. Het is zelfs de trend van 2021! Bij Ookinhetpaars vinden we het ook belangrijk om goed voor de aarde te zorgen. Daarom willen we je in dit artikel graag inspireren om je huis milieuvriendelijk in te richten met bijvoorbeeld duurzame stoffen, want hoe doe je dat nu eigenlijk?

Waarom duurzamer leven?

Misschien klinkt het redden van het milieu als onbegonnen werk. En natuurlijk gaat enkel jouw duurzame inrichting niet meteen bijdragen aan het milieu. Maar je moet ergens beginnen en je kan het ook doen zonder een groot resultaat terug te verwachten. Je kan ook enkel kiezen voor een duurzaam leven, omdat jij het belangrijk vindt om goed voor de aarde te zorgen. En niet de zoveelste wilt zijn die het milieu vervuilt. Alle kleine beetjes helpen!

Mag ik dan nooit meer iets nieuws kopen?

Nee hoor, wees niet bang! In onze ogen is duurzaam leven niet enkel shoppen bij de kringloop, biologisch eten en vooral zo min mogelijk kopen. Wij zien het veel meer als: nadenken over hoe je handelt. Je kan restjes eten weggooien of een kliekjesdag houden. Hetzelfde geldt voor jouw interieur. Je kan jouw oude spullen weggooien of er iemand anders blij mee maken. Daarnaast kun je ook veel spullen tweedehands aankomen, bijvoorbeeld bij de kringloop in jouw buurt. Of kijk eens op de bekende social media kanalen naar speciale groepen waarbij mensen spullen, kleding en interieurartikelen met elkaar ruilen. Er zijn zoveel initiatieven en mogelijkheden!

Daarnaast kun je bewust nadenken over wat voor kwaliteit je koopt. Bij Ookinhetpaars kiezen we er bijvoorbeeld voor om plaids te verkopen die gemaakt zijn van duurzame stoffen en daardoor jaren mee gaan. Maar daar zit een ander prijskaartje aan, dan wanneer je bij een keten een goedkope deken koopt. Welke hoogstwaarschijnlijk onder andere omstandigheden geproduceerd zijn.

The Tartan blanket dekens

Duurzame stoffen en materialen

Tegenwoordig worden er steeds meer duurzame materialen gemaakt. Zowel binnen de stoffen, als in de harde materialen zoals hout. En ook steeds meer winkels en webshops kiezen ervoor om hun assortiment (grotendeels) te laten bestaan uit artikelen die duurzaam geproduceerd zijn en het milieu zo min mogelijk belasten.

Hout

Als er iets bekend staat om de milieubelastende factor, dan is het hout wel. Maar er zijn wel manieren om duurzamer met hout om te gaan. Zo zijn er bomen die speciaal voor de houtindustrie worden gekweekt, waardoor het een stuk duurzamer is dan wanneer er tropische hardhout nodig is en natuurlijke bossen worden gekapt. Daarnaast kun je ook zelf je steentje bijdragen aan het behouden van bomen. Denk bijvoorbeeld aan het doneren van  bomen, via Trees for All en soortgelijke projecten.

Wol

Bij de productie van wol komt in sommige gevallen veel dierenleed voor én de productie is ook niet altijd goed voor het milieu. Met die reden is er biologische wol ontwikkeld. Deze vorm van wol wordt diervriendelijk en milieubewust geproduceerd. In onze webshop kiezen wij bijvoorbeeld bewust voor merken als Klippan. Dit merk gebruikt graag ecologisch geproduceerd lamswol, waarbij geen chemische stoffen worden gebruikt gedurende de productie. De schapen worden ook op een zo diervriendelijk mogelijke manier gehouden.

Maar je zou ook eens kunnen kijken naar stoffen, waarbij wordt gewerkt met recycling. Zo hebben we bij Ookinhetpaars ook plaids van recycled wol. Hierbij worden de restanten wol, die over blijven bij het weven, opnieuw gebruikt. Met als resultaat: minder afval!

Eco wol Klippan

Katoen

Wie kent deze stof niet, katoen. Het wordt ontzettend veel gebruikt bij het maken van kleding, dekens en andere producten van stof. En ondanks dat katoen een natuurlijk product is, wordt het niet altijd even milieuvriendelijk geproduceerd. Een kwart van alle pesticiden die wereldwijd in de landbouw gebruikt worden, zijn nodig voor het verbouwen van katoen. Dit zorgt voor een enorme CO2 -uitstoot en de chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor mens en milieu.

Maar gelukkig bestaat er ook biologisch katoen. Hierbij geldt hetzelfde als voor biologische wol. Er wordt geen kunstmatige mest en schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bovendien is het ook niet toegestaan om het katoen te telen met machines die chemicaliën verbruiken. Daarom wordt het met de hand geplukt. Hierdoor is er geen sprake van uitputting van de grond en lopen de boeren geen lichamelijke schade op.

Hennep en linnen

Andere bekende natuurlijke vezels die op milieuvriendelijkere manieren geproduceerd  kunnen worden, zijn linnen en hennep. Van linnen bestaat ook een biologische variant, maar hierbij is het verwerkingsproces wel arbeidsintensief. De andere optie is hennep, dit is van zichzelf een stuk duurzamer doordat het minder kunstmest nodig heeft en het heeft weinig last van insecten. Maar ook hierbij geldt dat de verwerking ingewikkelder is.

Lyocell/Tencel

Als laatste lyocell, wat voornamelijk bekend is onder de naam Tencel. Dit is vezel wat door de mens gemaakt wordt, maar wel van  natuurlijk materiaal. Denk aan houtsnippers en houtpulp. Lyocell is daarmee het duurzame alternatief van viscose. De verwerking van deze stof is enorm milieuvriendelijk door het ‘closed-loop’ systeem. Dit betekent dat 99% van het water en niet-chemische oplosmiddel, dat nodig is voor de productie, wordt opgevangen en opnieuw gebruikt wordt. Bovendien is deze stof zowel zacht en soepel als sterk en duurzaam. Hierdoor valt dit absoluut een milieuvriendelijke stof te noemen.

Warme kleuren grijze bank

Hoe herken ik duurzame stoffen en materialen?

Als je gaat voor duurzamere opties binnen bekende stoffen, zoals katoen en wol, dan wil je natuurlijk weten hoe je de milieuvriendelijke variant kan herkennen. Nu is dat vandaag de dag al een stuk makkelijker, omdat steeds meer winkeliers zich hiermee bezighouden en dit zelf vermelden in webteksten en dergelijke. Maar ook in de labels van het product wordt vaak iets genoemd over duurzaamheid. Let hierbij vooral op een Fairtrade, GOTS (Global Organic Textile Standard) of BCI (Better Cotton Initiative) label. Als een product een van deze keurmerken heeft weet je zeker dat je een duurzaam geproduceerd artikel in handen hebt. Er wordt namelijk gelet op mens, dier én milieu.

Goed, in alle gevallen kunnen we concluderen dat je de minste impact maakt met het kopen van een product dat al bestaat. In de kringloop of producten die gemaakt worden van gerecyclede stoffen. Maar ook met biologische stoffen en lyocell maak je een milieubewuste keuze. Al helemaal als je gaat voor een product van goede kwaliteit en een stijl die eindeloos meegaat.

Op welke manier heb jij oog voor duurzaamheid?

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting*



*Je ontvangt ook nog eens 2 keer per maand de nieuwste interieurtips.