Interieurtrends van 2023

interieurtrends 2023

Benieuwd naar de nieuwe interieurtrends van 2023? Ookinhetpaars heeft voor jou de leukste trends op een rijtje gezet. Van beige tot blauw, van strak naar organisch en van bohemian tot minimalistisch. Veel verschillende trends die toch raakvlakken met elkaar hebben. Sommige woontrends zijn nieuw en andere zijn blijvers. Zo is duurzaamheid ook in 2023 weer een belangrijke trend. Door onze interieurblogs ben jij helemaal up to date van de nieuwste trends. Lees dus snel verder 🙂

Beige

Beige is een rustige kleur en past daardoor goed bij iedere interieursstijl. De kleur beige kun je goed combineren met bruin, groen en grijs. Prachtig bij houten meubels en accessoires. Je kunt voor beige kiezen als basiskleur in huis, maar ook wit en beige is een mooi duo. Wat betreft de aankleding van je bank of fijne relaxfauteuil is een zachte merionowollen plaid ideaal. Gecombineerd met een mooi velvet kussen tover je je zithoek om tot een ware oase van rust.

Lees ook onze blog over het combineren van kussens op een beige bank.

De beige woontrend op een rijtje:

  • zachte stoffen zoals velvet
  • natuurlijke materialen met beigetinten toevoegen aan je interieur, zoals jute
  • houten meubels en accessoires
  • droogbloemen en veren in lichte kleuren
beige in je interieur

Natuur

Steeds meer mensen zijn de natuur gaan waarderen. Het mooie park of dat fijne bos bij jou in de buurt geeft je een adempauze van de ratrace van het dagelijks bestaan. Zeker na de pandemie, waarin je vooral aan huis gekluisterd zat, is het fijn om weer naar buiten te kunnen en mogen. De buitenlucht doet een mens goed. De behoefte aan de natuur uit zich ook in het interieur. Dit kun je toepassen door natuurtinten in je huis toe te voegen, bijvoorbeeld in de vorm van een heerlijke groene plaid. Of door wat fijne kussens in aardetinten toe te voegen aan je bank. Hiermee kun je een fijne plek creëren in huis, waar je tot rust kan komen. Ook grote kamerplanten brengen natuurlijk groen in huis. Dit gaan we steeds vaker terugzien en past dus goed in het lijstje van interieurtrends van 2023. Planten brengen levendigheid en harmonie in huis. En natuurlijk extra zuurstof :-).

Meer inspiratie nodig over hoe je de natuur in huis haalt? Lees onze blog Je interieur binnen en buiten met elkaar verbinden.

Enkele tips om deze natuurtrend door te voeren in huis:


Organisch

Een organische vorm doet denken aan dingen uit de natuur, zoals keien of planten. Deze trend lijkt op de natuurtrend (zie hierboven). Bij de organische trend moet je denken aan accessoires in bijzondere vormen, ronde meubels en fauteuils. Vormen afgeleid uit de natuur passen hier goed bij. De vormen komen zacht over en om de zachtheid te benadrukken worden en vaak gladde materialen gebruikt. Qua kleur kan eigenlijk alles bij deze trend, het draait voornamelijk om de vorm. De meubels en accessoires die bij deze trend passen lijken vaak regelrecht uit een designerwinkel vandaan te komen. De linnen kussens uit ons assortiment zijn ook verkrijgbaar met afgeronde hoeken, waardoor ze goed binnen deze trend passen.

Eenvoudige en pastelkleurige kussens zijn goed te combineren met plaids met een ruitenprint. Lees er meer over in de eerdere interieurblog Ruiten in je interieur, een blijvende trend.

Hieronder nog even de kenmerken van deze woontrend op een rijtje:

  • meubels met bijzondere, vaak ronde, vormen
  • gladde materialen om de zachtheid te benadrukken
  • geen specifieke kleuren, alles mag en kan
  • linnen kussens accenturen de gladheid
  • ruitenprints voor de afwisseling

Duurzaam

Dat duurzaamheid in dit lijstje met interieurtrends van 2023 terugkomt zal je vast niet verbazen. Deze trend gaat hopelijk niet meer weg. En het is natuurlijk een trend die goed bij het karakter van Ookinhetpaars past. Onze huizen richten we steeds duurzamer in en we hechten meer waarde aan de kwaliteit en duurzaamheid van producten. Daarbij worden nieuwbouwhuizen steeds duurzamer gebouwd, met een warmtepomp, driedubbelglas, zonnepanelen en groendaken.

Tijdens de pandemie waren de kringloopwinkels, in tegenstelling tot veel andere winkels, vaak nog wel open. Daardoor hebben steeds meer mensen de kringloop (en de parels die je hier kunt vinden) ontdekt. Mensen vinden het leuk om tweedehands producten te shoppen die mooi staan in hun interieur. Maar natuurlijk heeft iedereen weleens behoefte aan nieuwe producten. Dan is kwaliteit en duurzaamheid dus een pré. Producten moeten een leven lang mee gaan, en gelukkig ben je daarmee bij ons bij het juiste adres.

Ook de kinderkamer kun je duurzaam inrichten, lees onze tips in een eerdere blog: Duurzame kinderkamer inrichten.

Nog even op een rijtje wat bij deze woontrend past:

vintage in je interieur

Functioneel

Dit is een heel andere trend dan de vorige trends, alhoewel ze wel deels uit dezelfde situatie ontstaan zijn: de pandemie. Je weet het vast nog wel dat je zo’n twee jaar geleden plotseling van je huis een werkplek moest maken of een plek waar de kinderen online les konden volgen. Hieruit is de behoefte naar functionaliteit ontstaan. De woonkamer moet niet alleen een plek zijn om te ontspannen, maar ook om te werken. Hybride werken is een blijvend iets en daar moet de woonkamer op afgestemd worden. Dit kun je doen door een simpel bureau in tegen de muur te zetten, natuurlijk aangekleed met jouw favoriete plaid van Ookinhetpaars. Maar het kan ook minder zichtbaar, een kast die tevens functioneert als bureau als je hem uitklapt bijvoorbeeld.

Meer tips nodig voor een fijne thuiswerkplek? Lees dan onze eerder blog Tips en inspiratie voor een thuiswerkplek waar je goed kunt werken.

De belangrijkste kenmerken van deze trend op een rijtje:

  • hybride werkplek
  • bureau of uitklapbare kast
  • comfortabel werken met een warme plaid en goede stoel

Minimalisme

Minimalisme draait om rust. Minder spullen en accessoires in huis werkt voor sommige mensen helend. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd. En omdat we ook dit jaar weer veel thuis zullen werken, past dit prima bij de interieurtrends van 2023. Je huis wordt een veilige thuishaven waarin we heerlijk tot rust komen. We weten allemaal dat een teveel aan prikkels kan afleiden en het is daarom ook een goed idee om eens door je spullen te gaan en te bedenken wat er weg kan. En weg betekent natuurlijk niet weggooien, misschien maak je er iemand uit je omgeving wel blij mee? Qua kleurenpalet passen rustige kleuren goed bij deze trend. Lichtgrijs, beige, blauw, wit. De kussens van Moyha passen hier perfect bij. Hierdoor creëer je een mooi ton-sur-ton effect. En om het helemaal af te maken neem je er een bijpassende plaid van Moyha bij. Less is more.

Een Scandinavisch interieur leent zich uitstekend voor deze trend. Lees hier meer over in onze blog De woontrend: een Scandinavisch interieur.

Probeer het volgende voor een minimalistisch interieur:

  • ton-sur-ton in kleuren zoals lichtgrijs, beige, blauw, wit
  • natuurlijke materialen en strakke vormen
  • ‘ontspullen’, kijk eens welke spullen je niet meer gebruikt en geef ze weg
  • kussens en plaids van Moyha

Bohemian

Bohemian en minimalisme zijn twee trends die lijnrecht tegenover elkaar staan. Een leuk contrast dus in deze lijst met woontrends van 2023. Mix en match is key binnen deze trend. Alles qua eclectische en vrolijke kleurcombinaties mag. In een bohemian interieur zie je vaak meer dan één kleur. Er zijn veel kleuren die bij dit thema passen, zoals aubergine, terracotta, oranje, groen en azuurblauw. Ook pasteltinten passen bij dit thema. Ecuafina heeft prachtige plaids die goed bij de bohemian stijl passen.

Meer lezen over de bohemian trend? Lees dan ook onze eerdere blog Een zomers bohemian interieur.

Een korte reminder voor als je van de bohemian stijl houdt:

  • speels behang met exotische prints
  • gouden of zilveren details
  • veel eclectische accessoires
  • een bank in een gedurfde bank
  • alles dat met de seventies te maken heeft, denk aan rotan, oranje, zachte stoffen in knalkleuren
Bohemian interieur

Blauw

Blauw in het lijstje van interieurtrends van 2023? Jazeker, blauw is een prachtige kleur om te combineren met (verweerde) houten accessoires. De behoefte aan rust en frisse lucht past goed bij de kleur blauw. Van licht- tot donkerblauw, turkoois, zeegroen, alle tinten blauw komen aan bod bij deze trend. Maar ook planten met een licht blauwe of grijze ondertoon passen goed bij deze trend. Denk aan een blauwvaren, Kalanchoe tomentosa of de Crassula Lactea. Schelpen in alle vormen en maten passen ook prefect bij een blauw interieur. Bijvoorbeeld uitgestald een vitrinekast of als print op een behang. Ton-sur-ton staat ook erg mooi met de kleur blauw. Dit geeft een chic effect. Bekijk onze blauwe producten om blauwe accenten aan te brengen op jouw bank.

Lees ook eens onze blog Welke kleur kussens op een blauwe bank? voor meer inspiratie over blauw in je interieur.

De blauwe woontrend op een rijtje:

  • verweerde houten elementen
  • planten met blauwe of grijze ondertoon
  • schelpen
  • ton-sur-ton voor een chic effect
Blauw interieur

Zoals je gelezen hebt zijn er behoorlijk wat interieurtrends voor 2023. Een aantal zijn nieuw, en een aantal zijn terugkerende thema’s. Duurzaamheid, organisch en natuur zijn thema’s die veel op elkaar lijken en mogen wat ons betreft nog lang in het lijstje van woontrends blijven staan.

Kleur in je interieur magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je nu aan voor onze interieurinspiratie
en ontvang direct €5 korting*



*Je ontvangt 2 keer per maand de nieuwste interieurtips. Na je aanmelding ontvang je direct de kortingscode die je bij je eerstvolgende bestelling kunt gebruiken.